V Grčiji vre: ljudje na ulicah protestirajo proti varčevalnim ukrepom, ki jih mora vlada sprejeti, če želi dobiti finančno pomoč EU-ja in IMF-a. Foto: EPA
V Grčiji vre: ljudje na ulicah protestirajo proti varčevalnim ukrepom, ki jih mora vlada sprejeti, če želi dobiti finančno pomoč EU-ja in IMF-a. Foto: EPA
Olli Rehn
Rehn je pozval EU, še posebej finančne ministre držav v območju evra, naj premostijo razlike in "na tem ključnem križišču dosežejo odgovoren dogovor" o pomoči Grčiji. Foto: Reuters

Komisar za denarne in gospodarske zadeve je prepričan, da bo evroskupina v nedeljo potrdila peti obrok posojil za Grčijo v okviru lani dogovorjene pomoči, ki naj bi ga država prejela na začetku julija, s čimer se bo država izognila bankrotu. Dodal je, da verjame, da jim bo uspelo končati tudi vse potrebne postopke za ta korak v sodelovanju z Mednarodnim denarnim skladom (IMF).

Gre za 12 milijard evrov posojila v sklopu lani dogovorjenega mehanizma, ki v treh letih predvideva 110 milijard evrov posojil Grčiji, od tega 80 milijard evrov iz območja evra, preostalo pa od IMF-a. Grčija denar potrebuje do sredine julija, če se hoče izogniti bankrotu.

"Nesreči" se lahko izognemo
Rehn je povedal še, da bo evroskupina v nedeljo in ponedeljek razpravljala tudi o vsebini in pogojih za novo pomoč Grčiji ter o načinu sodelovanja zasebnega sektorja pri tem, odločitev pa naj bi sprejela na naslednjem zasedanju evroskupine 11. julija, in ne do konca meseca, kot je bilo predvideno. Voditelji držav članic Unije bi morali dodatno pomoč Grčiji potrditi na zasedanju 23. in 24. junija v Bruslju. "S tem se bomo izognili scenariju bankrota in utrli pot za dogovor o srednjeročni strategiji," je poudaril komisar in priznal, da so razmere težke. Načrt ukrepanja pomeni, da je financiranje grškega dolga zagotovljeno do septembra, medtem ko bodo odločitve za srednjeročno ukrepanje, torej za obdobje po septembru, sprejete julija, je pojasnil Rehn. Hkrati je izrazil prepričanje, da se je s tem dvostopenjskim pristopom v sodelovanju z IMF-om mogoče izogniti "nesrečam".

IMF bo pomagal kljub odložitvi odločitve EU-ja
IMF, ki prispeva 3,3 milijarde evrov v okviru 12-milijardnega petega obroka, je do zdaj v zameno za zeleno luč za izplačilo tega posojila zahteval sprejetje svežnja nove pomoči za Grčijo. Sklad je medtem sporočil, da je kljub odložitvi odločitve EU-ja pripravljen z nadaljnjimi posojili pomagati Grčiji, če bo vlada dobila potrdilo v parlamentu za svoj varčevalni sveženj. Grčija se je po hudi finančni znašla še sredi politične krize zaradi nezmožnosti grške vlade, da bi se dogovorila o varčevalnih ukrepih, ki jih mora država sprejeti v zameno za pomoč. Grški premier George Papandreu je ponudil odstop, ki ga je opozicija zavrnila, zato bo krizo skušal rešiti s preoblikovanjem vlade, s katero namerava nato po zaupnico v parlament.

Ključni dnevi za okrevanje Grčije in Evrope
Rehn pričakuje, da bo grški parlament program gospodarskih reform sprejel do konca meseca, kot je dogovorjeno. "Prizadevanja za to, da se izognemo bankrotu, ki bi bil za Grčijo katastrofa, so resnično odgovornost vseh političnih sil," je poudaril. Izpostavil je, da "bodo prihodnji dnevi ključni za finančno stabilnost in gospodarsko okrevanje Grčije ter Evrope". "Verjamem, da bodo vsi voditelji v Grčiji in Evropi sprejeli svojo odgovornost in ustrezno ukrepali," je sklenil.

Nemčija hoče, da zasebni upniki prevzamejo del stroškov
V pogajanjih o novi pomoči Grčiji se pojavljajo različni scenariji. Nemčija zahteva, da bi zasebni upniki prevzeli del stroškov in podaljšali ročnost obstoječih obveznic, kar pa Evropska centralna banka (ECB) zavrača, češ da bi to pomenilo razglasitev bankrota države. ECB in Evropska komisija se zavzemata za "dunajsko pobudo", v skladu s katero bi banke prostovoljno zamenjale dolžniške instrumente, ki jim kmalu poteče ročnost, za nove z daljšo ročnostjo. Nemškemu stališču nasprotuje tudi Francija.

Bonitetne agencije grozijo z bankrotom
Že tako napete razmere zaostrujejo napovedi bonitetnih agencij, da bodo kakršno koli poslabšanje položaja upnikov, čeprav se bo to zgodilo z njihovim soglasjem, opredelili za nesposobnost izpolnjevanja obveznosti, torej bankrot.