Grčija ima velike težave, saj ji zmanjkuje denarja za osnovno delovanje države. Foto: Reuters
Grčija ima velike težave, saj ji zmanjkuje denarja za osnovno delovanje države. Foto: Reuters
Številni Grki komaj preživijo iz meseca v mesec, zato imajo od nove Ciprasove vlade, ki je obljubljala konec varčevalnih ukrepov in izboljšanje življenjskih razmer, visoka pričakovanja. Foto: Reuters

Predstavnik vlade premierja Aleksisa Ciprasa je v demantiju dejal, da se pogajanja hitro bližajo rešitvi, ki bo v korist vsem. Kot je znano, je Grčija konec februarja izpogajala trimesečno podaljšanje skupaj 240 milijard evrov vrednega programa pomoči. Atene morajo Mednarodnemu denarnemu skladu do 1. maja plačati 203 milijone evrov, do 12. maja pa še 770 milijonov evrov. Toda iz različnih virov prihajajo poročila, da grški vladi hitro zmanjkuje denarja. Samo za plače in pokojnine za ta mesec mora poiskati 2,4 milijarde evrov, poroča BBC.

Grška vlada je v ponedeljek zavrnila tudi poročanja medijev, da razmišlja o razpisu predčasnih volitev, če ji s trojko ne bo uspelo izpogajati dogovora.

Kljub nekaterim drugačnim namigom je Grčija prejšnji teden pravočasno poplačala 460 milijonov evrov dolga do Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Če Atene nove tranše pomoči v znesku 7,2 milijarde evrov ne bo prejela do sestanka evroskupine 24. aprila, bo težko izpolnila obveznosti in ne bo zmožna odplačevati svojih obveznosti.

Po predčasnih parlamentarnih volitvah januarja letos je vodenje grške vlade prevzel Aleksis Cipras (Siriza), ki je napovedal konec bolečih reform in varčevalnih ukrepov, kar pa ni všeč mednarodnim posojilodajalcem. EU in IMF sta zato zamrznila izplačilo preostanka od skupno 240 milijard evrov vredne pomoči, dokler ne bo dosežen dogovor o novih pogojih, sprejemljivih za obe strani. A pogajanja do zdaj niso prinesla uspeha.

Atene ne sodelujejo s posebno evropsko skupino
Medtem Reuters poroča, da je skupina strokovnjakov Evropske unije, ki pomaga Grčiji pri vpeljavi sprememb v administraciji in iskanju novih evropskih investicij, na robu razpusta, saj grška vlada zavrača sodelovanje z njimi.

Posebno skupino so v Bruslju ustanovili leta 2011, potem ko je bila Grčiji zagotovljena finančna pomoč. Glavna naloga skupine, ki šteje okoli 50 članov, je bila poiskati načine, kako Grčiji pomagati pri izboljšanju njenega delovanja. Čeprav je bila skupina številčno relativno majhna, pa je sodelovala zelo široko: koordinirala je širšo ekipo strokovnjakov iz različnih držav in organizacij. "Grška vlada ohranja stik s posebno skupino, vendar pa z njo ne sodelujemo," je dejal eden izmed uradnikov grške vlade.