Besni Grki so spet protestirali. Foto: EPA
Besni Grki so spet protestirali. Foto: EPA
Parlament je zasedal pozno v noč. Foto: EPA
Grke je varčevanje močno prizadelo. Foto: EPA

Sprejetje zakona, ki ga je podprlo 153 od 300 poslancev, je bilo glavni pogoj za nadaljnjo mednarodno pomoč in preprečitev bankrota države.

Kljub potrditvi ukrepov se v Grčiji danes nadaljujejo stavke v nekaterih pomembnih sektorjih, predvsem v prometu.

Glasovanje je bilo zelo tesno, saj sveženj ni imel podpore niti v vladajoči koaliciji, ki jo sestavljajo tri stranke. Koalicijski stranki, konservativna Nova demokracija in socialistični Pasok, sta iz svojih vrst izključili sedem poslancev, ker so glasovali proti zakonu.

Proti sprejetju varčevalnih ukrepov je pred parlamentom protestiralo okoli 80.000 ljudi, izbruhnili pa so tudi spopadi. Približno 200 zamaskiranih protestnikov je policiste obmetavalo s kamenjem in molotovkami. Ti so odgovorili z vodnimi topovi in solzivcem, da bi izgrednike razgnali.

Nižje pokojnine, zvišanje upokojitvene starosti
Grčija je morala nov varčevalni program sprejeti, če želi prejeti naslednji obrok, tj. 31,5 milijarde evrov mednarodne pomoči. V nasprotnem primeru ji je sredi tega meseca grozil bankrot. 18 milijard evrov vreden varčevalni sveženj predvideva zvišanje upokojitvene starosti na 67 let in ukinitev izplačevanja dveh od skupaj 14 pokojnin, ki jih zdaj vsako leto prejmejo grški upokojenci. Pokojnine, ki so višje od tisoč evrov mesečno, naj bi se znižale za od pet do 15 odstotkov.

Poleg tega bo omogočil ukinjanje delovnih mest v javnem sektorju in nadaljnje znižanje plač za zaposlene v javnem sektorju. Plače županov in lokalnih svetnikov bodo prepolovili in zamrznili do konca leta 2016. Minimalno plačo naj bi zamrznili pri 580 evrih mesečno do leta 2016 oziroma 511 evrih za mlajše od 25 let, zvišale pa naj bi se trošarine za bencin in tobačne izdelke. Večino prihrankov, kar 13 milijard, naj bi uveljavili v prihodnjih dveh letih, preostanek pa do leta 2016.

Stavke se nadaljujejo
Tudi po glasovanju v sredo se v Grčiji danes nadaljujejo stavke. Med drugim nadaljnjih 24 ur stavkajo zaposleni pri podzemnih in mestnih železnicah ter taksisti, tako da v Atenah podobno kot že v preteklih dveh dneh vlada prometni kaos.

Zaposleni v javnem prometu nasprotujejo nižanju plač, lastniki taksijev pa odprtju njihovega poklica. Varčevalni program namreč med drugim hotelom in drugim turističnim podjetjem dovoljuje, da svoje goste na letališča in v pristanišča vozijo z lastnimi vozili ter jim sami organizirajo krožne vožnje z ogledom znamenitosti. Po mnenju taksistov bo s tem njihov poklic izgubil pomen.

Zaradi nižanja plač za do 30 odstotkov se upirajo tudi zaposleni v elektropodjetju DEI, ki so danes zjutraj začasno zavzeli prostore DEI.