Pred splošno stavko so se na ulice podali tudi novinarji. Foto: EPA
Pred splošno stavko so se na ulice podali tudi novinarji. Foto: EPA

Zaradi stavke je ohromljen promet, šole so zaprte, medtem ko v bolnišnicah obravnavajo le nujne primere. Zaradi stavke kontrolorjev letenja je bil dopoldne tri ure prekinjen letalski promet, vlaki in trajekti na otoke ne vozijo, prav tako ne obratuje mestni promet v Atenah. Stavkajo tudi vozniki taksijev. Stavki so se pridružili tudi sodniki in odvetniki, zaprti so državni muzeji in kulturnozgodovinski spomeniki.

K splošni stavki sta pozvala sindikat javnih uslužbencev GSEE in sindikat zasebnega sektorja Adedi. V središču Aten so napovedane tudi demonstracije, ki se običajno končajo z nemiri in s spopadi s policisti.

Za 13 milijard evrov bolj zategnjen pas
Stavka se bo nadaljevala še v sredo, ko naj bi parlament proti večeru dokončno potrdil dobrih 13 milijard evrov vreden varčevalni paket. Varčevalni načrt med drugim predvideva znižanje plač in pokojnin, odpuščanja v javnem sektorju in druge ukrepe na področju trga dela.

Svežnju nasprotuje Demokratična levičarska stranka, najmanjša stranka v tričlanski vladajoči koaliciji, nekaj nasprotnikov pa je tudi med poslanci druge največje vladajoče stranke, socialistov Pasok. Premier Antonis Samaras skuša ljudi in poslance prepričati, da je nov sveženj ukrepov nujen, sicer državi grozi bankrot.