Frattini se je ponudil, da bo Sloveniji in Hrvaški pomagal pri iskanju rešitve. Foto: EPA
Frattini se je ponudil, da bo Sloveniji in Hrvaški pomagal pri iskanju rešitve. Foto: EPA
Evropska in hrvaška zastava
Hrvaška naj bi se Evropski uniji pridružila leta 2010. Foto: MMC RTV SLO

Po mnenju italijanskega zunanjega ministra si Hrvaška zasluži evropsko pomoč, da bi se lahko Evropski uniji pridružila leta 2010, a mora zato pristati na sporazumno rešitev vprašanja meje s Slovenijo.

Frattini je v Pragi, kjer se udeležuje neformalnega zasedanja ministrov EU-ja za zunanje in evropske zadeve, dejal tudi, da je zelo pomemben dejavnik pri iskanju rešitve zaradi nerešenih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško Evropska komisija. "Evropska komisija bi morala predstaviti predlog, ne države članice. Države članice lahko pomagajo v sporu, ne morejo pa nadomestiti Evropske komisije," je še povedal Frattini.

Frattini bo svoj predlog predstavil v Zagrebu
Kot je znano, naj bi Frattini ponudil pomoč pri reševanju spora glede meje med Hrvaško in Slovenijo, ki je pripeljal do slovenske blokade Hrvaške pri njenem približevanju Evropski uniji. Frattini naj bi svojo pobudo za reševanje spora med Slovenijo in Hrvaško predstavil v Pragi, a je dejal, da jo bo predstavil v ponedeljek ob robu obiska v Zagrebu.

"Ponovil bom svojo ponudbo - Italija je pripravljena pomagati, a zelo zelo pomembno je, da najprej Slovenija in Hrvaška dosežeta dogovor glede vprašanja meje. To je pomembno vprašanje, to je težava. Italija lahko podpira, pomaga, a ne more nadomestiti Slovenije in Hrvaške," je dejal Frattini, ki se bo v ponedeljek v Zagrebu srečal s predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem, hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem in hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem.

Benčina: Govorili bomo tudi o Hrvaški
Državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina, ki se prav tako udeležuje zasedanja v Pragi, je povedala, da se bo s kolegi pogovarjala tudi o Hrvaški. "Z nekaterimi svojimi kolegi bom govorila, da še enkrat pojasnim naša stališča, ampak to ni danes tema pogovorov," je povedala državna sekretarka. Benčina tudi ni komentirala izjave češkega premierja Mireka Topolaneka, naj Hrvaška in Slovenija rešitev spora zaupata mednarodnemu telesu oz. arbitraži. "Tega ne bi komentirala, to bomo še preučili. Vemo, da je Češki širitev prioriteta, Češka zelo navija za Hrvaško, zato bomo morali iskati skupne rešitve," je komentirala Benčina.

B. T.