Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ne izpolnjuje pa merila najmanj dveletnega članstva v evropskem mehanizmu deviznih tečajev ERM II, ki je prvi ključni korak k prevzemu evra.

Komisija je v sredo objavila poročila o pripravljenosti sedmih članic na prevzem evra – to so poleg Hrvaške še Bolgarija, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija in Švedska. Podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je poudaril, da poročilo kaže spodbuden napredek nekaterih držav, a da je na poti še več pomembnih mejnikov. Eden od njih je vstop v ERM II, na kar se pripravljata Hrvaška in Bolgarija.

Hrvaška je sicer edina v sedmerici, ki je nacionalno zakonodajo povsem uskladila s pravili gospodarske in denarne unije, navaja komisija.

Poročilo sicer ne odgovarja na trenutno najaktualnejše vprašanje, kdaj bo Unija odločila o vstopu Hrvaške v ERM II.

Hrvaška v ERM II že julija?

Hrvaški premier Andrej Plenković je v torek poslal pismo voditeljem članic območja evra in predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen z uradno prošnjo za vstop Hrvaške v mehanizem ERM II.

Pričakuje, da bo Hrvaška vstopila v ERM II in bančno unijo že julija letos. Evropska komisija je sicer že maja 2018 ocenila, da Hrvaška in Bolgarija izpolnjujeta vsa merila za prevzem evra, razen merila glede deviznega tečaja, saj nista članici mehanizma ERM II.

ERM je Evropska gospodarska skupnost uvedla leta 1979 kot del evropskega denarnega sistema, da bi zmanjšala nihanja deviznih tečajev in zagotovila denarno stabilnost v Evropi v pripravah na uvedbo skupne evropske valute, ki se je zgodila 1. januarja 1999. Po uvedbi evra je postal mehanizem sredstvo za zagotavljanje stabilnosti valut članic zunaj območja evra, ki želijo prevzeti skupno valuto. Danska krona je trenutno edina valuta v ERM II.