Teran bi lahko postal vir novega spora med sosedama. Foto: BoBo
Teran bi lahko postal vir novega spora med sosedama. Foto: BoBo

Jakovina je dejal, da bosta v ponedeljek v Luksemburgu z italijanskim kolegom začela tako dvostranska pogajanja kot tudi tristranske pogovore, ki naj bi se jih udeležil tudi slovenski kmetijski minister Dejan Židan.

Če pobuda o skupni zaščiti ne bo uspela, bomo sprožili vse pravne mehanizme, da bi zaščitili interese hrvaških vinarjev, je še dejal hrvaški minister.

"Tudi Slovenija je s svojimi pravilniki naredila določene napake. Sicer pa menimo, da bo dovolj razumevanja in pripravljenosti pri kolegih v Italiji in Sloveniji glede te novosti, kakršna je skupna čezmejna zahteva za zaščito geografske oznake," je dejal Jakovina.

Kot je spomnil, so hrvaški strokovnjaki ugotovili, da refošk in teran nista isti sorti grozdja.

"Ne obstaja možnost zaščite sorte grozdja v evropski zakonodaji," je poudaril predsednik združenja vinarjev pri hrvaški gospodarski zbornici Ivica Matošević, ki je tudi dejal, da so na Hrvaškem ugotovili genetske razlike med grozdjem refošk in teran.

Pojasnil je, da slovensko vino teran s Krasa temelji na grozdju refošk in ne na sorti teran, kot je to na Hrvaškem. Zagreb je sicer registriral refošk kot posebno sorto grozdja.

"Teran ni vprašanje zgolj etikete, gre za avtohtono sorto v hrvaški Istri, kot je malvazija, je del tradicije in identitete," je dejal Matošević.

Dodal je, da si hrvaški vinarji prizadevajo, da bodo še naprej prodajali teran in da imajo dovolj razlogov, da bi določila o geografski označbi popravili.

Pred začetkom novinarske konference so novinarjem razdelili nekaj uredb Evropske unije, v katerih poudarjajo, da spor med Hrvaško in Slovenijo glede terana izhaja pred letom 2008, ko je Evropska unija uveljavila reformo vinskega sektorja.

Pristojna inšpekcija slovenskega ministrstva za kmetijstvo in okolje je v ponedeljek zahtevala umik hrvaškega terana s polic slovenskih trgovin. Poudarili so, da je prodaja hrvaškega terana nesprejemljiva glede na to, da ima slovenski teran geografsko označbo. Inšpekcija se je sicer odzvala na opozorila kraških vinarjev o nelojalni konkurenci.