Hrvaškega premierja čaka napornih šest mesecev. Foto: EPA
Hrvaškega premierja čaka napornih šest mesecev. Foto: EPA

Med največjimi izzivi, s katerimi se bo moral v prihodnjega pol leta spopasti Zagreb, bodo nadaljevanje procesa brexita, večletni finančni okvir EU-ja, konferenca o prihodnosti Evrope in širitev Unije.

"Mislim, da je to velika čast in velika odgovornost za Hrvaško, pa tudi velika priložnost, da se pokažemo Evropi in vsemu svetu v najboljši podobi," je na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu ob vstopu v novo leto dejal Frka Petešić, vodja kabineta hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

Hrvaški program predsedovanja zajema štiri tematske sklope, v katerih je poudarek na Evropi, ki se razvija, povezuje, varuje in je vplivna na globalni ravni.

Hrvaški premier Plenković je napovedal, da se bodo prve dejavnosti v okviru predsedovanja začele 7. januarja, ko se bo s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom srečal v Parizu. Že dva dni pozneje bo v Zagreb prišel predsednik Evropskega sveta Charles Michel, dan za tem pa bo v Zagrebu tudi srečanje s celotno Evropsko komisijo na čelu s predsednico Ursulo von der Leyen.

Program predsedovanja bo hrvaški premier sicer predstavil 14. januarja v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, dva dni zatem pa bo odpotoval v Berlin na posvetovanja z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Nova faza brexita
Med prvimi nalogami hrvaškega predsedovanja bo nadaljevanje izstopa Združenega kraljestva iz EU-ja, napovedan za 31. januar. Z brexitom je povezan tudi morda največji izziv predsedovanja, ki ga je Zagreb prevzel od Helsinkov evropski proračun za obdobje med letoma 2021 in 2027.

Med pomembnejšimi dogodki hrvaškega predsedovanja bo vrh EU-Zahodni Balkan, ki bo potekal 7. maja v Zagrebu, pa tudi organizacija konference o prihodnosti Evrope.

Večina zagrebških srečanj med predsedovanjem bo potekala v prenovljenem delu poslopja hrvaške narodne in univerzitetne knjižnice. Stroški organizacije hrvaškega predsedovanja naj bi znašali med 50 in 70 milijoni evrov.

Drugič bo Slovenija na čelu EU-ja prihodnje leto
Slovenija bo EU-ju znova predsedovala v drugi polovici 2021. Prvič je nalogo opravljala leta 2008. V ospredju predsedovanja bo skrb za varno, trajnostno naravnano in na vladavini prava temelječo Evropsko unijo.