Hrvaška želi pogajanja končati v prvi polovici leta 2011. Foto: EPA
Hrvaška želi pogajanja končati v prvi polovici leta 2011. Foto: EPA

Začasno zaprtje poglavja o prostem pretoku kapitala, pri katerem je imela zadržke Slovenija, in poglavja o prometu je odbor stalnih predstavnikov držav članic pri Uniji potrdil v sredo, zaprtje poglavja o institucijah pa že pred tem.

Hrvaška je do zdaj v dobrih petih letih pogajanj odprla vsa poglavja, z današnjo pristopno konferenco pa jih je začasno zaprla 25. Vseh poglavij je 35, a se dejansko pogaja o 33, o poglavju razno in poglavju o institucijah pa ne.

Pristopno pogodbo morajo ratificirati vse članice
Slovenska soseda računa na to, da bo pristopna pogajanja končala v prvi polovici prihodnjega leta in kmalu nato podpisala pristopno pogodbo, ki jo morajo potem ratificirati pristopnica in vse članice.

Po pričakovanjih sicer Hrvaška v rednem letnem poročilu o njenem napredku na poti v Unijo, ki ga bo Evropska komisija predstavila v torek, ne bo dobila nobenega datuma, s katerim bi Unija uokvirila njena pogajanja in pričakovanja glede članstva. Med najtežjimi poglavji, ki jih Hrvaška še ni zaprla in jih je sicer tudi zadnja odprla, sta poglavji o konkurenci, kamor sodi pereč problem preoblikovanja ladjedelnic, ter poglavje o pravosodju in temeljnih pravicah.

Za odprtje ali zaprtje pogajalskega poglavja je potrebno soglasje vseh 27 članic EU-ja. Današnja pristopna konferenca bo na veleposlaniški ravni, tako da se je je na hrvaški strani udeležil vodja pogajalcev Vladimir Drobnjak, ki je dejal: "Ni dvoma, da lahko z optimizmom računamo na to, da bomo preostalih deset poglavij zaprli do konca madžarskega predsedovanja." O drugih datumih pa ni želel ugibati, češ da veliko stvari ni odvisnih od Hrvaške, zato je bolje "čim bolje nadzorovati tisto, kar lahko, in se ne obremenjevati s tistim, česar ne moreš".

Na vprašanje, kako komentira ne preveč pozitiven ton predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, ki je po nedavnem srečanju s hrvaško premierko Jadranko Kosor dejal, da bi lahko Hrvaška končala pogajanja "v prihodnjem letu", je Drobnjak odgovoril, da "tega sestanka ne bi komentiral", a da lahko komentira današnjo konferenco, ki se je končala v res pozitivnem tonu.