Hrvaški ribiči zahtevajo, naj ERC velja tudi za članice EU-ja. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaški ribiči zahtevajo, naj ERC velja tudi za članice EU-ja. Foto: MMC RTV SLO

"Glede na blokado hrvaških pogajanj za vstop v Evropsko unijo, ki so jo nepotrebno in neargumentirano postavili proti naši državi, ter glede na razveljavitev ERC-ja zaradi čimprejšnjega vstopa v Unijo zahtevamo polno uveljavitev ERC-ja do vstopa v EU," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik ceha ribičev hrvaške obrtne zbornice Ante Fabijanić.

Poleg tega so ribiči v sporočilu za javnost zapisali še, da zahtevajo zaščito hrvaških ribičev tudi v hrvaških ozemeljskih vodah. "Slovenski in italijanski ribiči so vsak dan v hrvaških teritorialnih vodah in na ta način vztrajno kršijo hrvaške predpise glede ribištva, s svojim vstopom v hrvaške teritorialne vode pa domačim ribičem delajo škodo na ribiških orodjih," so zapisali v sporočilu.

Ribiči pisali premierki in trem ministrstvom
Sklepe, na podlagi katerih so pisali novi premierki Jadranki Kosor in trem ministrstvom (za notranje zadeve, za kmetijstvo ter za morje, promet in infrastrukturo), je ribiški ceh sprejel na seji prejšnji petek. Sklenili so, da interesi hrvaških ribičev niso ogroženi le na območju ERC-ja, ampak tudi v hrvaških teritorialnih vodah.

Kot je znano, je Hrvaška oktobra leta 2004 razglasila ekološko-ribolovno cono v Jadranu, ki v začetku ni veljala za članice EU-ja, a je sabor na predlog vlade 15. decembra 2006 odredil njeno polno uveljavitev tudi za članice Evropske unije. ERC je tako začel veljati 1. januarja 2008, a je Hrvaška po vztrajnih pozivih Bruslja, Slovenije in Italije 15. marca 2008 izvajanje cone tudi zamrznila.