Hrvaška bo postala 28. članica EU-ja. Foto: EPA
Hrvaška bo postala 28. članica EU-ja. Foto: EPA

Predsednik Evropske komisije ni izdal več podrobnosti, a po navedbah virov pri Evropski uniji je mogoče do konca tedna pričakovati oceno, da lahko Hrvaška konča pristopna pogajanja in postane članica povezave leta 2013.

Barroso je potrdil, da so na torkovem kolegiju evropskih komisarjev govorili tudi o pogajanjih hrvaške z EU-jem. "Smo zelo blizu koncu pogajanj s Hrvaško," je dejal in izrazil prepričanje, da bomo lahko v petek o tem slišali zelo dobre novice.

Soglasje članic
Do konca tedna naj bi Komisija formalno potrdila osnutke pogajalskih izhodišč za preostala štiri poglavja - pravosodje, konkurenco, finančne in proračunske določbe ter poglavje razno, o katerem pa se ne pogaja. Osnutke bodo predali v obravnavo državam članicam, ki jih morajo potrditi soglasno.

Pri poglavju o finančnih in proračunskih določbah je treba opredeliti tudi ciljni datum za vstop Hrvaške v EU. Viri navajajo, da bo Komisija za datum predlagala 1. julij 2013. Ta datum naj bi potrdili na vrhu EU-ja, ki bo v Bruslju potekal 23. in 24. junija.

Hrvaška je pogajanja začela oktobra leta 2005 in je doslej zaprla 31 od 35 poglavij. Nazadnje je v ponedeljek zaprla poglavje o ribištvu. Preostala štiri poglavja naj bi zaprla na naslednji pristopni konferenci, ki je napovedana za 21. junij.