Slovenski ribiči bodo od EU-ja dobili dva milijona evrov. Foto: EPA
Slovenski ribiči bodo od EU-ja dobili dva milijona evrov. Foto: EPA

Madžarsko predsedstvo Evropske unije od Evropske komisije "zelo kmalu", že v prihodnjih dneh, pričakuje osnutke pogajalskih izhodišč za preostala štiri poglavja. To so poglavja pravosodje in temeljne pravice, konkurenca, finančne in proračunske določbe ter poglavje razno, ki pa ni predmet pogajanj.

Če bo Evropska komisija ta poglavja ocenila pozitivno, bo madžarsko predsedstvo po besedah madžarskega veleposlanika pri EU-ju Petra Györkösa storilo vse za končanje pogajanj do konca tega meseca, kar pomeni do konca mandata.

Györkös je izpostavil, da se bodo, ko bo Komisija izhodišča predala v obravnavo preostalim članicam, začeli pogovori med sedemindvajseterico in da lahko takrat določene države še "postavijo kakšna dodatna vprašanja".

Vodja hrvaških pogajalcev Vladimir Drobnjak je izrazil veliko zadovoljstvo, ker so vsi ključni interesi Hrvaške in hrvaških ribičev na Jadranu "popolnoma zavarovani". Hrvaški pogajalci so zadovoljni tudi s finančno ovojnico - več kot 30 milijonov evrov na leto iz evropskega ribiškega sklada.

Slovenski ribiči ne bodo smeli loviti do Vrsarja
S pogajanji so zadovoljni tudi v Sloveniji in slovenski minister za kmetijstvo Dejan Židan je v petek pohvalil pogajalce. Slovenija naj bi iz proračuna EU-ja do sklenitve arbitražnega postopka o meji med Slovenijo in Hrvaško dobila dva milijona evrov za slovenske ribiče.

Kljub zaprtju poglavja o ribištvu pa slovenski ribiči do določitve meje med državama ne bodo smeli loviti do Vrsarja. Slovenija je sicer pravico ribolova ob zahodni obali Istre do Vrsarja dobila z dvostranskim sporazumom s Hrvaško o maloobmejnem prometu in sodelovanju (Sops), ki pa v praksi ni zaživel.