Portugalski protestniki so v Lizboni protestirali s slikami finančnega ministra Gasparja, ki je tudi sam zvišanje davkov označil kot enormno. Foto: Reuters
Portugalski protestniki so v Lizboni protestirali s slikami finančnega ministra Gasparja, ki je tudi sam zvišanje davkov označil kot enormno. Foto: Reuters

Portugalski parlament je kljub množičnim protestom po različnih predelih Lizbone in kljub bojazni, da bo le podaljšal recesijo, potrdil proračun za prihodnje leto. Podprli so ga poslanci vladajočih konservativnih strank, medtem ko je opozicija nasprotovala njegovemu sprejetju. Po poročanju AP-ja bo davek najbolj udaril portugalski srednji razred, saj bo nekdo, ki zasluži 41.000 evrov letno, moral plačati 45-odstotni davek namesto 35,5-odstotnega.
Za večino, ta zasluži med 7.000 in 20.000 evrov letno, se bo davčno breme zvišalo za štiri odstotne točke na 28,5 odstotka. Zvišala se bo tudi najvišja, 46,5-odstotna davčna stopnja, in sicer za 1,5-odstotne točke ob hkratnem znižanju vstopnega praga obdavčitve s 153.300 evrov na 80.000 evrov. Ti prihodki bodo podvrženi tudi posebnemu solidarnostnemu davku 2,5 odstotka, uveden bo še splošen, dodaten 3,5-odstotni krizni davek na vse plače.

Novi portugalski proračun predvideva sveženj varčevalno naravnanih ukrepov, med drugim predvideva varčevanje tudi na področju pokojnin in zdravstvene oskrbe. Najbolj skrb vzbujajoče pa je zvišanje številnih davkov, med drugim davkov na dohodek in nepremičnine, ki ga je celo portugalski finančni minister Vitor Gaspar slikovito opisal kot "ogromnega".

Proračun v skladu z zavezami EU-ja in IMF-a
Proračun je vlada premierja Pedra Passosa Coelha sicer zasnovala v skladu z zavezami, ki jih je dal EU Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) v zameno za 78 milijard evrov vredno finančno pomoč.

Passos Coelho se sicer zaradi svoje varčevalne politike spopada s številnimi protesti. Med drugim je bila sredi novembra organizirana splošna stavka, ki je paralizirala javni promet. Nastali so tudi spopadi med protestniki in policijo, pri čemer je bilo več deset oseb ranjenih.

Skrajno levičarske stranke in sindikalna konfederacija CGTP že napovedujejo, da bodo proračun poslali v ustavno presojo. Prepričani so, da bo paraliziral gospodarstvo in prebivalstvo pahnil v še večjo revščino.

Temačne napovedi za portugalsko gospodarstvo
Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je za portugalsko gospodarstvo objavila precej temačno napoved. OECD je ocenil, da se bo prihodnje leto skrčilo še za 1,8 odstotka. Ta napoved je dvakrat slabša od napovedi portugalske vlade, EU-ja in IMF-a.

Država je sicer v recesiji že tretje leto. Letos naj bi se obseg portugalskega bruto domačega proizvoda (BDP) zmanjšal za tri odstotke. Brezposelnost v državi je trenutno pri 15,7 odstotka. Po oceni OECD-ja bo prihodnje leto 16,9-odstotna, po oceni vlade pa 16,4-odstotna. Načrt portugalske vlade je letos javnofinančni primanjkljaj znižati na pet odstotkov BDP-ja, do leta 2014 pa na zapovedane tri odstotke.