Tako kot v Španiji in Grčiji se protesti vrstijo tudi na Portugalskem. Protestniki zahtevajo odstop vlade. Foto: Reuters
Tako kot v Španiji in Grčiji se protesti vrstijo tudi na Portugalskem. Protestniki zahtevajo odstop vlade. Foto: Reuters
Vitor Gaspar
Gaspar je na novinarski konferenci ob predstavitvi varčevalnega svežnja dejal, da je strah Portugalcev razumljiv, a poudaril, da "ni več manevrskega prostora". Foto: EPA
Na Portugalskem je vse več nasprotnikov novega zategovanja pasu, saj so mnenja, da bo to le pospešilo recesijo v državi. Foto: EPA

Trojka EU-ja, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF) so Portugalski lani odobrili 78 milijard evrov pomoči, v zameno pa bo morala lizbonska vlada v letu 2014 zmanjšati porabo za 2,7 milijarde evrov.

Med ukrepi, ki jih je predstavil finančni minister Vitor Gaspar, so zvišanje davka na dohodek, davkov na nepremičnine, motorna vozila in nafto. Predvideno je tudi znižanje pokojnin, pomoči za brezposelne in sredstev za zdravstveno blagajno.

Znižanje nadomestil, zvišanje davkov
Poleg zvišanja davka na dohodek naj bi Portugalci prihodnje leto plačali še dodatno štiriodstotno dajatev na dohodek. Javnim uslužbencem naj bi poleg tega za polovico znižali nadomestilo za praznike in plačilo nadur.

Zmanjšali naj bi tudi stroške delovanja državnih podjetij, zvišal se bo tudi davek na kapitalski dobiček, in sicer s 25 na 28 odstotkov. Podjetja, katerih letni dobiček presega 7,5 milijona evrov, pa bodo poleg 25-odstotnega davka od dobička pravnih oseb plačala še dodaten petodstotni davek.

Ukrepe bo občutil predsem srednji sloj
Minister Gaspari je dejal, bodo z omenjenimi ukrepi zmanjšali proračunski primanjkljaj na 4,5 odstotka v letu 2013, tudi sicer pa si ga bodo prizadevali znižati pod tri odstotke BDP-ja, kot to zahteva zlato fiskalno pravilo.

Varčevalni ukrepi bodo po žepu še najbolj udarili srednji sloj. Nekdo, ki zdaj letno zasluži 41.000 evrov, trenutno plačuje 35,5-odstotni davek na dohodek, po 1. januarju 2013 pa bo plačeval 45-odstotni davek. Večina Portugalcev sicer letno zasluži med 7.000 in 20.000 evri, za kar plačujejo 24,5-odstotni davek na dohodek, po novem pa bo davek znašal 28,5 odstotka.

Vse več brezposelnih
Portugalska vlada vztraja, da so tako drastični ukrepi nujni za znižanje proračunskega primanjkljaja. Kritiki pa svarijo, da bo novi varčevalni sveženj "zadušil" gospodarstvo, ki se bo že tretje leto zapored skrčilo, in še povečal veliko brezposelnost.

Država se sicer spopada z najhujšo recesijo, s katero se je spoprijemala v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Stopnja brezposelnosti je že presegla 15 odstotkov, napovedi za leto 2014 pa predvidevajo zvišanje še za skoraj odstotek in pol (16,4 odstotke).

Vedno več nasprotnikov varčevanja
Glavna opozicijska stranka, socialisti (PS), ki je podprla vse varčevalne programe, je že pred razgrnitvijo ukrepov napovedala, da bo tokrat glasovala proti varčevalnemu proračunu.

V preteklih dneh so se kritikam na račun novega varčevanja poleg sindikatov, opozicije in predstavnikov Cerkve pridružili podjetniki in celo politiki iz vrst socialdemokratov (PSD) premierja Pedra Passosa Coelha. Nasprotniki novega zategovanja pasu so mnenja, da bo to le pospešilo recesijo.

Protestniki zahtevajo odstop vlade
Tako kot v Španiji in Grčiji se protesti vrstijo tudi na Portugalskem. Ravno v ponedeljek je okoli 2.000 protestnikov protestiralo s t. i. obleganjem parlamenta v Lizboni, na katerem izražajo nasprotovanje varčevanju, ki je privedlo do globoke recesije. Poleg tega zahtevajo odstop vlade.