Kolegij predsednika SD-ja je danes odločil o osnutku kandidatne liste za evropske volitve. Prvi na listi je predsednik stranke Igor Lukšič. Foto: BoBo
Kolegij predsednika SD-ja je danes odločil o osnutku kandidatne liste za evropske volitve. Prvi na listi je predsednik stranke Igor Lukšič. Foto: BoBo

Fajonova in Kleva Kekuševa stranko v Evropskem parlamentu zastopata že v zdajšnjem mandatu, izvolitev pa bo verjetno odvisna od vrstnega reda na listi. Prav zaradi vrstnega reda naj bi bilo v stranki nekaj nesoglasij, saj, kar je potrdila tudi Mojca Kleva Kekuš, ni zelo verjetno, da bi SD-ju uspel preboj treh evropskih poslancev.

"Tako so odločili v stranki, nimam kaj," je komentirala Kleva Kekuševa, a dodala, da so bili glede osnutka na kolegiju na koncu enotni. Dodala je, da bo poskušala "igrati na karto" preferenčnega glasu, ki je v Evropski parlament pred leti pripeljal zdajšnjega predsednika Boruta Pahorja.

Poslanka je še dejala, da je bila informacija o Lukšičevi kandidaturi sprva presenečenje, a da je dogovor o listi v tej obliki pričakovala. Pogovorili so se in ga na koncu soglasno podprli kot nosilca liste, je še dejala.

Tudi druga zdajšnja evropska poslanka, druga na listi, Tanja Fajon je zatrdila, da nesoglasij ni bilo. Glede na to, da so kolegij končali v dobri uri, je bilo verjetno "jasno vnaprej, kakšen bo vrstni red", je dodala.

O kandidatih bo stranka uradno odločila v četrtek. Preostali kandidati na listi SD-ja so še profesor Anton Bebler, podjetnica Marinka Vovk, poslanec Matevž Frangež, poslanka Ljubica Jelušič in nekdanji minister Patrick Vlačič.