Osem kandidatov na skupni listi NSi-ja in SLS-a. Foto: BoBo
Osem kandidatov na skupni listi NSi-ja in SLS-a. Foto: BoBo
Franc Bogovič, Lojze Peterle, Ljudmila Novak
Najbolj prepoznavni obrazi z liste: Franc Bogovič, Lojze Peterle in Ljudmila Novak. Foto: BoBo
Peterle na EU-volitvah upa na več kot dva sedeža
NSi in SLS predstavila evropske kandidate

Tako dobre ekipe kandidatov za evropske poslance, ki vedo, kaj hočejo, ne bo vodil nihče drug, je na predstavitvi kandidatov zatrdil nosilec skupne liste Lojze Peterle in dodal, da gre za ljudi, ki Evropo in slovenski status v njej jemljejo kot izziv. Vseh osem kandidatov verjame v zmagovit rezultat, izpostavljajo zlasti pomen sodelovanja, med programskimi prioritetami pa izpostavljajo zdravstvo, ekonomijo in socialo. Celoten program bodo predstavili v petek.

Drugi na listi bo podpredsednik NSi-ja Aleš Hojs, ki je poudaril, da je čas, da je tudi v Sloveniji več Evrope. Poti se bo, pravi, lotil tudi dobesedno - prepričan je namreč, da je zdaj čas, da evropski poslanci "uredijo, zlobirajo, odvrnejo tiste koridorje, ki danes v večji meri potekajo mimo naše države".

SLS bo kot tretja na listi zastopala nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Monika Kirbiš Rojs, ki je pojasnila, da ima veliko izkušenj zlasti na področju kohezijske politike, ki jih bo tudi izkoristila in izpostavljala pomen področja razvojne politike EU-ja.

Lanska vinska kraljica Nežika Pavlič, ki bo na listi v imenu SLS-a četrta, je dejala, da mladi ne zaupajo več v politiko in se z njo ne želijo ukvarjati, kar ni prav.

Na petem mestu bo NSi zastopala generalna direktorica uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič, ki je povedala, da se je tudi sama za kandidaturo odločila zaradi mladih. Želi jim namreč sporočiti, naj kljub težkim časom ne obupajo.

Poslanec SLS-a Jakob Presečnik bo na listi šesti, izpostavil pa je pomen sodelovanja. To je po njegovem mnenju edino, kar lahko prinese rezultat.

Na predzadnjem mestu skupne liste bo predsednica NSi-ja Ljumila Novak, ki pravi, da gre za "ministrsko-kraljevsko ekipo". Prepričana je, da lahko vsi kandidati z izkušnjami prispevajo k dobremu delu slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu.

V imenu SLS-a bo osmi na listi predsednik stranke Franc Bogovič. Kot je dejal, gre za močno listo, ideja o skupni listi pa je po njegovih besedah poosebljanje evropske ideje v slovenskem političnem prostoru.

Podpora Čadonič Špeličevi razburila novomeški del članstva
Novakova se ni mogla izogniti vprašanju o tem, da je vodstvo novomeškega odbora NSi-ja pred kratkim odstopilo zaradi strankine podpore Čadonič Špeličevi. Po zagotovilih Novakove ima Čadonič Špeličeva v stranki širšo podporo. Kot je spomnila, je Čadonič Špeličeva na lokalnih volitvah leta 2010 na Dolenjskem nastopila s samostojno listo in postala občinska svetnica. "Naš občinski odbor je menil, da je tudi njim odvzela nekatere glasove in zato pač niso v najboljših odnosih," je pojasnila in dodala, da odstop odbora obžaluje. Čadonič Špeličeva dogodka danes ni želela komentirati.

Peterle na EU-volitvah upa na več kot dva sedeža
NSi in SLS predstavila evropske kandidate