Pomoč iz začasnega sklada naj bi bila namenjena predvsem irskim bankam in njihovemu prestrukturiranju. Foto: EPA
Pomoč iz začasnega sklada naj bi bila namenjena predvsem irskim bankam in njihovemu prestrukturiranju. Foto: EPA
Klaus Regling, Olli Rehn in Jean-Claude Juncker
Evropska trojica po zasedanju v Bruslju poziva Irsko, naj le zaprosi za pomoč. Foto: EPA

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je po torkovem srečanju finančnih ministrov držav z evrom pojasnil, da že potekajo konkretne priprave na pomoč Irski, če bo vlada v Dublinu za pomoč zaprosila in če bo presodila, da je potrebna. Dublin za pomoč sicer še ni zaprosil, je pa Irska po Grčiji druga država Evropske unije, ki se bo morala čim prej sprijazniti z razmerami in sprejeti pomoč Unije za prestrukturiranje bančnega sektorja.

Po zasedanju so ministri za javnost zapisali, da "cenijo ogromna prizadevanja Irske, da bi se spopadla z izzivi, ki jo čakajo na proračunskem, konkurenčnem in finančnem področju". Irska naj bi se že pogajala z Evropsko unijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom, kjer naj bi skupaj našli najboljši način, kako pomagati državi, ki ima trenutno več kot 100 milijard evrov dolga, brezposelnost je višja od 13 odstotkov, proračunski primanjkljaj pa je že dosegel tretjino BDP-ja.

80 milijard evrov za prestrukturiranje bank
Prejšnji konec tedna naj bi se irska vlada z omenjenimi institucijami pogovarjala o finančnem svežnju, ki naj bi bil po poročanju tujih medijev vreden 80 milijard evrov. Mednarodni denarni sklad naj bi natančno nadziral porabo vsakega evra, pomoč pa naj bi bila primarno namenjena irskim bankam, ki nujno potrebujejo dokapitalizacijo. Komisar Rehn je po koncu sestanka Irsko označil kot najbolj pereče vprašanje Unije, a dodal, da so se na morebitno pomoč dobro pripravili in jo bodo sprožili, takoj ko bo Dublin za njo zaprosil.

"Na trg bi lahko šli v nekaj dneh, denar za pomoč pa bi iz začasnega sklada lahko pridobili v petih do osmih delovnih dneh," je pojasnil vodja začasnega mehanizma za pomoč evropskim državam v težavah Klaus Regling. V začasnem skladu je 440 milijard evrov poroštev, še 60 milijard evrov pomoči pa je mogoče pridobiti iz proračuna Unije.

Irska vztraja, da ne potrebuje pomoči
Kot poroča BBC, je Irska medtem zanikala, da naj bi zaprosila za pomoč. Premier Brian Cowen je pred parlamentom povedal, da ne bo zaprosil za finančni sveženj, saj naj bi bilo denarja v irskem proračunu dovolj vsaj do naslednjega leta. Ob tem je pojasnil, da pri reševanju gospodarske krize sodeluje z evropskimi partnerji in da Irska ni ne "enkratna ne odporna" proti spremembam, ki se dogajajo.

Kot se zadnje dni govori v evropskih krogih, bo Irska slej ko prej morala zaprositi za pomoč, saj se bo v nasprotnem primeru kriza razširila na druge države članice, ki imajo težave. Najprej bi bili na vrsti Španija in Portugalska. Tako Madrid kot Lizbona sta Irsko že pozvala, naj zaprosi za pomoč in tako reši evrsko območje, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa je ob tem opozoril celo, da lahko, če propade evro, propade celotna Evropska unija.