Van Rompuy je bil gost razprave, ki jo je pripravil bruseljski inštitut European Policy Center. Foto: EPA
Van Rompuy je bil gost razprave, ki jo je pripravil bruseljski inštitut European Policy Center. Foto: EPA
Evro
Evro je zaradi dolžniških težav članic evroobmočja v težavah. Foto: EPA
Kriza evra je kriza EU-ja

Herman Van Rompuy je posvaril, da si moramo skupaj prizadevati za preživetje območja evra, saj bo le v tem primeru preživela tudi Evropska unija. Prepričan je, da bo Unija krizo premagala, čeprav krize, ki se je začela z "grško krizo", še ni konec. "Samo preberite današnje časnike," je dejal. Ti poročajo o velikih fiskalnih težavah Irske in Portugalske. Prva je pod pritiskom, naj zaprosi za pomoč držav evroobmočja, druga pa sama pravi, da bo to morda morala storiti. Pred pol leta je Unija priskočila na pomoč Grčiji.

Predsednik Evropskega sveta je pohvalil "politični pogum" voditeljev članic EU-ja, ki v teh težkih kriznih časih uveljavljajo boleče varčevalne ukrepe, čeprav se zavedajo tveganja, da morda ne bodo znova izvoljeni. Ob tem je opozoril na "vzpon populizma", proti kateremu se je po njegovih besedah treba boriti.

Irski časnik Irish Independent poroča, da se Dublin nagiba k temu, da bi privolil v evropsko pomoč svojim bankam in se tako izognil finančnemu reševanju celotne države. S finančno injekcijo bankam bi finančni minister Brian Lenihan po navedbah časnika pripomogel k umiritvi tečaja evra in pomiritvi trgov.

Irski premier Brian Cowen je sicer še v ponedeljek vztrajal, da država ne bo zaprosil za pomoč in da se s partnerji konstruktivno pogovarjajo o tem, kako čim bolje podpreti finančno in bančno stabilnost. Dublin pripravlja štiriletni in 15 milijard evrov težki varčevalni načrt, s pomočjo katerega naj bi javnofinančni primanjkljaj do leta 2014 znižali pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP).


O propadlih pogajanjih o proračunu EU-ja za prihodnje leto, prvih po uveljavitvi lizbonske pogodbe, je dejal, da mora biti Unija zelo previdna glede spreminjanja načina financiranja proračuna, ki se zdaj napaja v glavnem iz bruto nacionalnih prihodkov držav članic, kar izraža njihovo sposobnost plačevanja. Z uvedbo kakršnega koli evropskega davka bi se to po njegovih besedah spremenilo, rezultat te spremembe pa je lahko "manj solidarnosti".

Glede pristopnih pogajanj s Turčijo je menil, da se bo šele na koncu pogajanj videlo, kakšen odnos bo EU vzpostavil s to državo. Tokrat je bilo prvič, da je visoki predstavnik institucije unije jasno nakazal možnost, da Turčija morda ne bo postala polnopravna članica unije. Doslej sta tako stališče jasno izražali predvsem Francija in Nemčija.

"EU nekaj konkretnega, kar je mogoče kritizirati"
O vprašanju odnosa med institucijami in državljani EU-ja je nekdanji premier trenutno predsedujoče Uniji Belgije dejal, da je "eden od problemov Evropske unije danes ta, da je preblizu državljanom", in pojasnil, da je bila Unija prej abstraktna ideja, ki je odpirala prostor idealizaciji, zdaj pa je nekaj zelo konkretnega, kar je lahko kritizirati.

Kriza evra je kriza EU-ja