Kot mnoge države po svetu se tudi Irska sooča z vse večjo priljubljenostjo delitve gospodinjstev in hkratnim pomanjkanjem najemniških stanovanj. Foto: Reuters
Kot mnoge države po svetu se tudi Irska sooča z vse večjo priljubljenostjo delitve gospodinjstev in hkratnim pomanjkanjem najemniških stanovanj. Foto: Reuters

Desetletje po veliki gospodarski krizi leta 2008 je na irskem nepremičninskem trgu sicer ostal določen presežek nepremičnin, katerih vrednost se je prepolovila, a danes so domovi postali prava redkost v državi, katere populacija in gospodarstvo rasteta hitreje kot v drugih državah članicah EU-ja.

Strožja zakonodaja
Zato se je država odločila sprejeti novo zakonodajo, ki bo začela veljati junija, katere namen je, da bi profesionalne najemodajalce odvračala od tega, da nepremičnine oddajajo le za krajša obdobja, ampak se raje odločajo za dolgoročna oddajanja nepremičnin.

Tudi druga evropska mesta, med njimi Berlin, Barcelona, Pariz, so sprejela podobne ukrepe omejitve števila najemnih nepremičnin za krajše časovno obdobje in spodbujanje dolgoročnih oddajanj, saj tako tudi lokalnim prebivalcem omogočijo ugodnejše cene najema.

Prijava dejavnosti
"Želimo zaščititi prakso delitve gospodinjstev, ko nekdo oddaja sobo v svojem stanovanju ali celotno stanovanje, če se odpravi na dvotedenske počitnice, da lahko plača svoje račune," je dejal irski minister za stanovanjsko politiko Eogan Murphy. "Hkrati pa bi radi končali s prakso, ko nekdo oddaja svoje drugo stanovanje na kratek in ne na dolgi rok, saj je to pač bolj dobičkonosno," je še dejal.

Glede na novo zakonodajo lastnik nepremičnine svojega drugega stanovanja ne bo mogel več oddajati za časovno krajša najemniška bivanja. Razen če ne bo dobil predhodnega turističnega potrdila, ki ga bodo izdajali lokalni organi za načrtovanje. Lastniki več nepremičnin se bodo morali prijaviti pri teh organih v zameno za uporabno dovoljenje, na območjih mesta, kjer pa bo večje povpraševanje po dolgoročnem najemu nepremičnin, pa verjetno omenjenega dovoljenja ne bodo dobili.