Irska je edina država, ki je fiskalni pakt potrjevala na referendumu. Foto: Reuters
Irska je edina država, ki je fiskalni pakt potrjevala na referendumu. Foto: Reuters
Irski da za fiskalni pakt

Pakt, ki temelji na zlatem pravilu, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku oziroma da primanjkljaj ne sme znašati več kot 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda, so večinsko zavrnili samo vpetih od 43 volilnih enot. Protievropsko razpoloženje je bilo največje v revnejših predelih Dublina in v severozahodnem okrožju Donegal.

Zadnje raziskave javnega mnenja pretekli konec tedna so napovedovale zmago podpornikov pakta, a je na volišča prišla manj kot polovica od 3,1 milijona volilnih upravičencev, kar je sprožilo zaskrbljenost, da bo izid tesen.

Tiho pričakovanje, da bo pakt podprt
O ratifikaciji evropske pogodbe so Irci na referendumu odločali že tretjič v štirih letih. V EU-ju je sicer prevladovalo tiho pričakovanje, da bodo Irci pakt potrdili. Irska je namreč že morala zaprositi za evropsko finančno pomoč, ratifikacija fiskalnega pakta pa bo v prihodnje pogoj za dostop do take pomoči.

Gre za medvladno pogodbo, in ne pravo evropsko pogodbo, za njeno uveljavitev pa zadostuje ratifikacija v 12 članicah z evrom, tako da morebitna irska zavrnitev na referendumu uveljavitve ne bi preprečila. Fiskalni pakt so doslej ratificirale le štiri članice Unije - Portugalska, Grčija, Ciper in Slovenija.

Potrditev pakta manjše zlo
Irski premier Enda Kenny je izrazil olajšanje ob izidu referenduma. Po njegovih besedah je Irska Evropi in svetu poslala sporočilo, da misli resno glede reševanja svojih gospodarskih težav. "Evropa zdaj lahko uvede svoja pravila glede upravljanja proračunov," je poudaril in dodal, da bo odločno sporočilo irskega ljudstva pripomoglo k vzpostavitvi stabilnosti, ki jo država potrebuje.

Eden najglasnejših irskih evroskeptikov Declan Ganley je še pred razglasitvijo izidov napovedal neuspeh svoje kampanje. "Kaže, da so volivci glasovali za," je dejal in dodal, da so številni obkrožili "da" kislega obraza.

"Številni, ki so glasovali za, v potrditvi fiskalnega pakta vidijo manjše zlo kot v njegovi zavrnitvi," pa je poudaril vodja opozicijske stranke Fianna Fail Micheal Martin, ki sicer velja za zagovornika fiskalnega pakta.

Bruselj pozdravlja irsko potrditev
Pozitiven izid referenduma je "pomemben korak k okrevanju in stabilnosti", Irci pa so z glasovanjem za fiskalno pogodbo izrazili podporo in zavezanost evropski integraciji, je poudaril predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Izid referenduma je toplo pozdravil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Glasovanje za fiskalno pogodbo po njegovih besedah pomeni "bistven korak h gospodarskemu okrevanju Irske in njenemu mestu v osrčju EU-ja". Fiskalna pogodba je po Barrosovih besedah ključna sestavina odziva EU-ja na gospodarsko krizo. V odziv na pozive k ukrepom za rast, ki jih je bilo slišati med kampanjo, pa odgovarja, da Komisija verjame, da gresta stabilnost in rast "z roko v roki".

Irski da za fiskalni pakt