Islandska premierka Johanna Sigurdardottir in islandski predsednik Olafur Regnar  Grimsson. Foto: EPA
Islandska premierka Johanna Sigurdardottir in islandski predsednik Olafur Regnar Grimsson. Foto: EPA

Islandski parlament je v četrtek s tesno večino podprl vložitev prošnje za članstvo Islandije v Evropski uniji. Za predlog vlade premierke Johanne Sigurdardottir je po petdnevni razpravi glasovalo 33 poslancev, proti 28, dva pa sta se glasovanja vzdržala.

Zdaj je odvisno od Bruslja, ali bo sprejel odločitev. Če se bodo pristopna pogajanja začela, pa naj bi v skladu z željo vlade o morebitnem članstvu Islandci glasovali še na referendumu.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je v zadnjih mesecih večkrat poudaril, da bi lahko pogajanja z Islandijo stekla zelo hitro, če se bo Reykjavik odločil vložiti prošnjo za vstop. Švedsko predsedstvo EU pa naj bi ocenilo, da bi se lahko Islandija povezavi priključila najprej leta 2012.

Do nedavnega Islandija ni kazala pretiranega zanimanja za tesnejše vezi z Unijo. A po lanskem propadu treh največjih islandskih bank, velikanskem državnem dolgu, dramatičnem porastu brezposelnosti, bliskoviti rasti cen in razvrednotenju nacionalne valute krone, se je v državi začela krepiti želja, da se priključi Uniji.