Glavni razlog za nedoseganje fiskalnih ciljev je padec gospodarske rasti. Foto: MMC RTV SLO
Glavni razlog za nedoseganje fiskalnih ciljev je padec gospodarske rasti. Foto: MMC RTV SLO

Po napovedih italijanske vlade bo državni proračun uravnotežen šele v letih 2014 ali 2015, in ne že leta 2013, kot so sprva zagotavljali.
Letos bo proračunski primanjkljaj dosegel 1,7 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa 0,5 odstotka BDP.

Novinarji RTV Slovenija se pridružujemo zahtevam sindikatov javnega sektorja, ki jih opredeljujejo kot stavkovne zahteve, in protestiramo zaradi dosedanjega ravnanja vodstva, medlega odziva Programskega in Nadzornega sveta RTV Slovenija ter namer Vlade Republike Slovenija, ki ogrožajo socialni položaj novinarjev ter slabšajo avtonomijo, upravno, finančno in uredniško neodvisnost RTV Slovenija.

Preberite:
Izjava zbora novinarjev RTV SLO

BDP se bo po napovedih italijanske vlade letos skrčil za 1,2 odstotka. Hkrati se bo letos zvišal javni dolg, in sicer za 3,9 odstotne točke, na 123,4 odstotka BDP.

Ker zlato fiskalno pravilo zahteva uravnoteženost prihodkov in odhodkov proračunov na ravni dežel, pokrajin in občin, so o tem morali o njem odločati v senatu in poslanski zbornici kar štirikrat.