Smetišča v Neaplju so polna smeti, a tamkajšnje prebivalstvo nasprotuje odprtju novih odlagališč zaradi neznosnega smradu. Foto: EPA
Smetišča v Neaplju so polna smeti, a tamkajšnje prebivalstvo nasprotuje odprtju novih odlagališč zaradi neznosnega smradu. Foto: EPA

V začetku tedna so inšpektorji Evropske unije obiskali glavno mesto Kampanje Neapelj in ocenili, da se položaj v zadnjih dveh letih ni izboljšal. Evropskega komisarja za okolje Potočnika skrbi, bo trajalo več let za vzpostavitev infrastrukture, s katero bi zagotovili, da bi vse smeti v Kampanji - 7.200 ton smeti dnevno - ustrezno reciklirali in preprečili nadaljnjo krizo.

Potočnik je dejal, da se lahko Italija izogne plačilu kazni, če bo spoštovala evropske okolijske zakone, pospešila recikliranje smeti, izboljšala zbiranje in naredila načrt za odstranitev osem ton smeti.

Na tisoče ton smeti še vedno leži na ulicah
Evropska komisija je 23. oktobra ocenila, da italijanske oblasti niso sprejele vseh potrebnih ukrepov za rešitev težav s smetmi v Neaplju. EU je nato 22. novembra v Italijo poslal skupino inšpektorjev, da bi preučili razsežnosti krize s smetmi v Neaplju in ugotovili, ali Italija še vedno krši evropsko zakonodajo na tem področju.

Vodja skupine inšpektorjev Pia Bucella je dejala, da se razmere niso veliko spremenile, saj je na tisoče ton "smeti še vedno na ulicah, ni pa niti načrta za predelavo recikliranih smeti".

Vlada utegne stvari vzeti nazaj v svoje roke
Italijanski premier Silvio Berlusconi je vse dežele v Italiji pozval, naj pomagajo pri premostitvi krize s smetmi v Neaplju. Berlusconi je zavrnil obtožbe, da se ne zna spopasti s težavo in trdi, da je vlada pred dvema letoma rešila težavo s smetmi v Neaplju, za težavo pa okrivil krajevne oblasti in levosredinskega župana Neaplja.

Krajevne oblasti, ki so od 1. januarja odgovorne za odstranjevanje smeti, bi morale izpolniti naloge in začeti gradnjo dveh sežigalnic, vendar niso storili ničesar, trdi premier in dodaja, da se bodo odločili, ali naj vlada ponovno prevzame položaj v svoje roke.