Erjavec je bil prepričan, da sta s Pusićevo našla rešitev za vprašanje LB-ja. Foto: BoBo
Erjavec je bil prepričan, da sta s Pusićevo našla rešitev za vprašanje LB-ja. Foto: BoBo
Odziv Milanovića na Janševo potezo
Erjavec odstranjen iz pogajanj o LB-ju

Srečanje premierjev 10. marca bo namenjeno "dogovoru o reševanju problema prenesenih vlog varčevalcev nekdanje podružnice LB Zagreb ter oceni prednosti in priložnosti, ki jih za gospodarsko in obmejno sodelovanje prinaša skorajšnje članstvo Republike Hrvaške v EU".

Za pooblaščenega predstavnika za to vprašanje je premier imenoval državnega sekretarja v svojem kabinetu Toneta Kajzerja. Meni namreč, da bi zunanji minister Karl Erjavec lahko ogrozil "kredibilnost".

Kajzer bo po besedah Urada vlade za komuniciranje zagotovil "nemoteno kontinuiteto in potrebno kredibilnost pri iskanju in oblikovanju rešitve". "Ta bi bila sicer zaradi stalnih ponavljajočih se javnih izjav zunanjega ministra Karla Erjavca o izstopanju iz vlade ter njegove pretirane težnje po neprestanem javnem nastopanju ogrožena," so zapisali.

Srečanja verjetno ne bo
Na ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da je minister Erjavec danes na dopustu. Srečanja med Erjavcem in hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić, ki je bilo napovedano za torek v Zagrebu, najverjetneje ne bo, so potrdili na MZZ-ju. Minister Erjavec se sicer danes ne namerava odzvati na odločitev Janše, da ga umakne iz reševanja vprašanja LB-ja.

Omenjeno odločitev naj bi zunanji minister komentiral na novinarski konferenci, ki bo predvidoma v torek. Kot so še povedali viri na MZZ-ju, minister meni, da sta s Pusićevo postavila dober okvir za reševanje omenjenega vprašanja. Skladno s sklepom sveta stranke DeSUS, da ta odhaja iz koalicije, bo Erjavec sicer 22. februarja odstopil z mesta vodje slovenske diplomacije.

Pusićeva: Vpliva na pogajanja ne bo
Spremembe v Sloveniji v povezavi s pogajanji o problemu Ljubljanske banke, konkretno umik zunanjega ministra Karla Erjavca iz pogajanj, so nastale zaradi notranjepolitičnih razmer v Sloveniji, je v Bruslju dejala Pusićeva. Ministrica meni, da umik Erjavca vsebinsko ne bo vplival na potek pogajanj.

"Kar se nas tiče, ostajamo pri svojih stališčih. Tudi slovenska stran je napovedala, da bo nadaljevala po isti poti, kar se tiče vsebine, in samo poslala novo osebo v proces pogajanj," je dejala ministrica. Pojasnila je še, da se bo ta oseba pogovarjala z njo. "Kdor koli pride, z mano," je dodala.

Pusićeva in Erjavec optimistično
Erjavec je sicer s Pusićevo našel mogočo rešitev vprašanja nekdanje Ljubljanske banke, ki sta jo najprej predstavila predsednikoma vlad, vladama in parlamentoma, če je sprejemljiva tudi za državi.

"Z dobro voljo, s pozitivno energijo in z optimizmom sem prepričan, da nama bo uspelo tudi prepričati obe vladi. Jaz slovensko, Pusićeva hrvaško in tudi parlament, da imamo dobro rešitev, ki bi omogočila ratifikacijo," je takrat dejal Erjavec.

Premierja še zadržana
A sta dan po uspešnem sestanku obeh ministrov predsednika vlad ustavila optimistične napovedi. Po mnenju slovenskega premierja je za oceno rešitve vprašanja LB-ja še prezgodaj, saj predlog še preučujejo. Milanović pa je dodal, da se še vedno niso do konca dogovorili.

"Pooblastil ni mogoče popolnoma umakniti"
Milanović je v Zagrebu povedal, da pooblastil hrvaškega finančnega ministrstva komercialnim bankam za tožbe proti LB-ju in NLB-ju glede prenesenih prihrankov hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB-ja ni mogoče popolnoma umakniti.

Hrvaško stališče o prenesenih prihrankih je jasno, roki za reševanje spora pa so vprašanje za slovensko stran, je dejal hrvaški premier.

"Jasna je pravna narava spora, kdo je dolžan. Jasno je, da mi menimo, da določeni spori na hrvaških sodiščih, ki tečejo 20 let, na katere kot oblast očitno nismo mogli vplivati, lahko postavimo v pasivno stanje, sicer pa jih ni mogoče popolnoma prekiniti," je dejal predsednik hrvaške vlade.

Odziv Milanovića na Janševo potezo
Erjavec odstranjen iz pogajanj o LB-ju