Karl Erjavec meni, da do dogovora med državama mora priti. Foto: BoBo
Karl Erjavec meni, da do dogovora med državama mora priti. Foto: BoBo
Odkrito: O arbitraži in dolgovih

Po mnenju Erjavca včerajšnje potrjevanje arbitražnega memoranduma v DZ-ju Sloveniji ni škodilo in ji ni koristilo. "To bi lahko rešili na bolj primeren način," je ocenil v krajšem intervjuju z Ilinko Todorovski za oddajo Odkrito. Vseeno pa je zelo zadovoljen, ker sprejeti memorandum kaže na to, da je dobro pripravljen in zasleduje strateški interes Slovenije, ki je prost dostop do odprtega morja.
Na vprašanje, koliko se sam čuti odgovornega za zaplet z memorandumom, je odvrnil, da vprašanja ni bilo mogoče rešiti v ozadju, saj smo se, ko smo sprejeli arbitražni sporazum, zavezali, da bomo spoštovali mednarodno pravo, zato ni bilo več prostora za politiko. "Nekateri se očitno niso mogli sprijazniti, da je priprava memoranduma strogo tehnično, pravniško delo," je dejal.
Sicer pa se minister v sredo s polnimi pooblastili odpravlja na Otočec, kjer se bo sestal s hrvaško kolegico Vesno Pusić. Ocenil je, da če se bo z njo v kratkem dogovoril glede vprašanja varčevalcev LB-ja, bi lahko že na februarski seji DZ-ja govorili o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe.


Bolj škodljivo za Hrvaško
Pri tem je zatrdil, da bodo vztrajali, da Hrvaška umakne pooblastila bankam za tožbo LB-ja in NLB-ja. A rešeno vprašanje LB-ja bi po njegovih besedah pomenilo novo poglavje odnosov med državama. Njegova in naloga Pusićeve je zato zdaj najti politično sprejemljivo rešitev.
Minister ob tem pričakuje, da bo sredin sestanek dolgotrajen, a tudi ne bo dovolj. Potrebna bosta vsaj še en ali dva sestanka, iskala pa bosta tak dogovor, ki bi že na februarski seji omogočal odločanje o ratifikaciji pristopne pogodbe.
"Nepristop k EU-ju bi imel za Hrvaško bolj hude posledice. Če Slovenija pristopne pogodbe ne potrdi, mora Hrvaška ponoviti krog ratifikacij v vseh parlamentih držav članic, kar pa bi bil zelo velik zalogaj," je posvaril. Dodal je, da ne želi, da bi Hrvaška izpadla iz EU-ja, samo zato ker nismo našli dogovora, nastala pa bi zgodovinska zamera, je sklenil.
Odkrito: O arbitraži in dolgovih