Foto: EPA
Foto: EPA

Premier Janša je evropski poslanki Sophie in 't Veld predlagal, naj skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije pogovor z njim in ministrom za kulturo Simonitijem opravi 26. marca. Ta petek njuna fizična udeležba v Bruslju logistično ni mogoča, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Sorodna novica "Vladno uničevanje STA-ja ogroža informacijsko suverenost državljanov in države"

Skupina za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG), ki jo vodi evropska poslanka iz Nizozemske iz vrst liberalcev in 't Veldova, bo v petek popoldne opravila javno razpravo o razmerah v Sloveniji. K udeležbi so povabili tudi Janšo in Simonitija, ki pa v razpravi ne bosta sodelovala.

V kabinetu predsednika vlade so v povezavi z razpravo danes najprej spomnili, da sta premier in minister že sporočila, da z veseljem sprejmeta povabilo na takšen pogovor, vendar bi izmenjava mnenj morala biti organizirana v fizični obliki v prostorih Evropskega parlamenta, seja bi morala biti javna, prav tako pa bi morali zagotoviti dovolj časa, da bi bile vse teme, ki bi jih želeli obravnavati, celovito predstavljene.

Povabilo "z veseljem" sprejema

Sorodna novica Die Presse o "slovenskem pacientu" Janši, ki ga EU "res ne potrebuje"

Janša predlaga, da bi se pogovor z njim in Simonitijem opravil 26. marca po zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, saj fizična udeležba premierja in ministra logistično ta petek v Bruslju ni mogoča, predvsem ker je bilo vabilo na razpravo posredovano tik pred zdajci.

Janša predlaga, da bi 26. marca opravili poglobljen in izčrpen pogovor o razmerah v Sloveniji v povezavi z demokracijo, vladavino prava in temeljnimi človekovimi pravicami. Ob tem v njegovem kabinetu znova poudarjajo, da premier z veseljem sprejema povabilo na javno izmenjavo mnenj o stanju v Sloveniji v okviru evropskih institucij, saj da si je za tovrstno javno izmenjavo stališč prizadeval zadnje desetletje.

V petkovi razpravi bodo sodelovali predstavnik Evropske komisije Emmanuel Crabit, predvidoma varuh človekovih pravic Peter Svetina, direktor CNVOS-a Goran Forbici, predsednica DNS-ja Petra Lesjak Tušek, predvidoma predsednik ZNP-ja Matevž Tomšič, raziskovalni novinar Lenart J. Kučić in profesor na FDV-ju Marko Milosavljević.

V desnosredinskem EPP-ju so pobudo neuradno podprli, saj kaže, da slovenska vlada ničesar ne skriva. Foto: Reuters
V desnosredinskem EPP-ju so pobudo neuradno podprli, saj kaže, da slovenska vlada ničesar ne skriva. Foto: Reuters

V sredo v Bruslju o svobodi medijev v Sloveniji

Evropski parlament bo sicer na plenarnem zasedanju prihodnjo sredo razpravljal tudi o svobodi medijev v Sloveniji. Načrtovano razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem so namreč ob potrditvi dnevnega reda plenarnega zasedanja danes razširili tudi na Slovenijo.

Odločitev je sprejela konferenca predsednikov, ki vključuje predsednika parlamenta in vodje političnih skupin v parlamentu. Razširitev razprave na Slovenijo je predlagala druga največja skupina v parlamentu, socialdemokrati (S&D).

Foto: EPA
Foto: EPA

Iz največje, desnosredinske skupine Evropske ljudske stranke (EPP), ki je politična družina premierja Janše, so sporočili, da je njihova skupina danes na sestanku konference predsednikov nasprotovala razširitvi razprave na Slovenijo.

V skupini EPP-ja so sporočili, da pozdravljajo Janševo povabilo k vzpostavitvi misije za ugotavljanje dejstev, in poudarili, da bi bila razprava o razmerah v Sloveniji primerna, če bi takšna misija pokazala, da je upravičena. "Skrbi v povezavi z vladavino prava niso politična igra, ki se igra vsakič, ko nekdo, ki ti ni všeč, nekaj reče," je izpostavil govorec skupine EPP-ja.

V S&D-ju se osredotočajo na sredno razpravo. Na vprašanje, ali razmišljajo o pobudi za sprožitev postopka po 7. členu v primeru Slovenije, je vodja skupine Iratxe Garcia odgovorila, da te možnosti ne izključuje, a da se je treba zdaj osredotočiti na sredno razpravo, ki bo pokazala, ali bo nadaljnje ukrepanje potrebno.

Evropski parlament o svobodi medijev v Sloveniji