Janša vse kritike zavrača kot
Janša vse kritike zavrača kot "laži skrajne levice". Foto: BoBo
Sorodna novica Tožilci Svet Evrope opozorili na "nedopustne pritiske" premierja Janše

Najostrejši do zdaj je današnji članek v avstrijskem Die Pressu s povednim naslovom "Slovenski pacient". V njem se novinar Oliver Grimm sprašuje, zakaj se Janša tako grobo spravlja na novinarje in politike. Kot opozarja, zaradi prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja vse bolj narašča nemir zaradi "jeznega moža v Ljubljani".

Kot piše, je Janša svoj "maščevalni pohod zoper tiste slovenske novinarje, ki niso istega mnenja z njim", že povzdignil na vseevropski oder. Naštevajo le nekaj tviteraških izpadov zadnjega časa, med drugim napade na tuje dopisnike iz Bruslja, ki poročajo o njegovem "avtoritarnem slogu".

Pri tem izpostavljajo tudi "roj zvestih in srboritih Twittertrolov", ki sledi Janši in še dodatno nadleguje tarče njegovih napadov.

Guy Verhofstadt in Janez Janša. Foto: BoBo
Guy Verhofstadt in Janez Janša. Foto: BoBo

Die Presse kar nekaj prostora nameni srednemu napadu Janše na Twitterju na dolgoletnega evropskega poslanca Guya Verhofstadta, sicer nekdanjega vodjo liberalne skupine Alde v Evropskem parlamentu in belgijskega premierja.

Janša nad Guya Verhofstadta

Naj spomnimo – Janša je v več objavah na Twitterju dejal, da se Verhofstadt "arogantno" predstavlja kot varuh evropskih vrednot in želi "pokoriti" Slovence, ki pa se, kot je dodal Janša, "sami odločajo o svojih interesih".

Nato mu je še zabrusil, naj se umiri in ne deli lekcij, ker da so kolonialni časi diktatov mimo, Slovenija pa ni Kongo.

"Nesramno, a neškodljivo zbadanje med dvema politikoma? Morda – a s skrb vzbujajočim ozadjem, ki zadeva vso Evropo," opozarja Die Presse.

"Kajti Janša je pred tem, da se zameri polovici Evrope," nadaljuje avtor, saj je premier svoj "maščevalni pohod" proti nekaterim slovenskim novinarjem prenesel na evropsko raven, poleg tega pa se zapleta v spore z Evropsko komisijo, še posebej z liberalno podpredsednico komisije Vero Jourovo.

Vse to v Bruslju po pisanju Die Pressa ne vzbuja skrbi zgolj zaradi predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja, ampak še iz dveh razlogov: eden zadeva dogajanje v Evropski ljudski stranki (EPP), ki ji pripada Janšev SDS, in usodo madžarskega Fidesza v njej, drugi pa je pomislek, ali se po Madžarski in Poljski zdaj še v tretji članici EU-ja obeta napad na državljanske svoboščine in neodvisen nadzor nad izvršno vejo oblasti.

Prepirljivega vodjo vlade, ki ne zna prenesti kritičnega poročanja in je v sporih z mediji, kot predsedujočega Svetu EU-ja sredi koronske krize Evropska unija potrebuje še manj kot sicer, sklene Die Presse.

Sorodna novica Cerar o Kozlovičevi: Ob škodljivih stvareh za pravno državo je večkrat molčala

Deutsche Welle o "maršalu Tvitu"

Odmeva tudi torkov članek nemškega Deutsche Wella (DW) z naslovom Slovenija: Maršal Tvito in mediji. Avtor Stephan Ozsvath v njem piše o "permanentni vojni", ki jo proti kritičnim novinarjem na Twitterju vodi Janša. Kot meni, "noben drug evropski premier osebno ne vodi tako zagrizene verbalne vojne proti medijem".

Pri tem med drugim omenja Janšev tvit na račun avstrijskega Kleine Zeitunga, potem ko je ta objavil članek, v katerem je kritiziral njegovo ravnanje s slovenskimi mediji. Bistvo tvita je znana misel o tem, da če neko laž dovolj pogosto ponavljaš, ta postane resnica, pri čemer je beseda resnica prečrtana in zamenjana z besedo novinarstvo. Ta tvit je bil sicer potem tudi razlog za spor z Verhofstadtom.

DW ravnanje Janše primerja z odnosom madžarskega premierja Viktorja Orbana in nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa do medijev. Ob tem navaja sogovornike, ki slovenskega premierja označijo za "neke vrste mini Trumpa" in obenem ugotavljajo, da Orban, v nasprotju z Janšo, medijev ne napada osebno, ter izpostavljajo Janšev poskus, da ustvari "vzporedni medijski biotop", sestavljen iz njemu lojalnih medijev, ki so zelo dejavni na spletu.

Vse več medijev kritičnih do Janše

Poleg Die Pressa in DW-ja je kritičen članek o Janši in njegovem "vojnem pohodu" proti slovenskim medijem konec februarja objavil tudi Kleine Zeitung in si z njim prislužil že omenjeni odziv premierja na Twitterju, poleg tega pa tudi luksemburški Tageblatt.

Sorodna novica Janša ostro nad novinarko Politica, v bran so ji stopili številni kolegi kot tudi mediji in ustanove

Zelo odmevna je bila tudi tviteraška vojna Janše proti novinarki bruseljskega Politica Lili Bayer, ki je sredi februarja objavila kritični članek o Janševem avtoritarnem slogu in premierjevih napadih na medije.

Janša je avtorico obtožil, da po naročilu ni govorila resnice in da se je zato sklicevala na "neznane vire s skrajne levice". Novinarki v bran je stopilo Mednarodno združenje novinarjev, ki je sporočilo, da so nad napadi slovenskega premierja na novinarko in njenega delodajalca "ogorčeni".

V komentarjih dogajanja v EPP-ju, potem ko je Orbanova stranka Fidesz v sredo izstopila iz njene skupine v Evropskem parlamentu, medtem Slovenijo in tudi njenega premierja omenja več medijev, kot so francoski Le Point, britanski Financial Times ter bruseljska EUobserver in EurActiv.

Pri tem predvsem omenjajo možnost, da bi izstopu evropskih poslancev Fidesza iz EPP-ja zdaj sledili še štirje evropski poslanci iz vrst Janševega SDS-a. EurActiv obenem dodaja, da utegne Janša, če se vendarle ne bo odločil za odhod, postati "novi Orban" v EPP-ju in tako najti svoj politični "raison d'etre".