Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na videokonferenci so poudarili, da je treba iz krize potegniti prave nauke in Evropo pripraviti na prihodnost. Znova so potrdili svojo zavezo graditvi močnejše, bolj trajnostno naravnane, konkurenčnejše in tesneje povezane Evrope po pandemiji.

Tri države so določile skupna vprašanja in prednostne naloge, ki jih želijo obravnavati v obdobju predsedovanja Svetu EU-ja. Prva bo julija začela predsedovanje Nemčija, v okviru tria bo januarja sledila Portugalska, čez eno leto julija pa Slovenija.

Skupni program so države prilagodile pandemiji covida-19 in v njem poudarile cilj tria, da si bodo skupaj prizadevale za hitro gospodarsko in socialno okrevanje ter tako krepile odpornost Evrope.

Janša, Merklova in Costa so se strinjali, da mora EU skupaj s članicami najti rešitve za čas po krizi in za okrevanje evropskega gospodarstva. Prednostno morajo obravnavati zeleno in digitalno preoblikovanje, okrepiti strateško avtonomijo Evropske unije in njene zmogljivosti spopadanja s krizami, kot so pandemija in kibernetski napadi.

Med prednostnimi nalogami tudi podnebje

Potrdili so še, da bosta med skupnimi prednostnimi nalogami njihovega tria predsedstev tudi reševanje podnebnih sprememb in spodbujanje digitalizacije v Evropski uniji s ciljem okrepiti digitalno suverenost.

Za krepitev vloge Evrope v svetu je trojica voditeljev vlad znova potrdila svoj skupni cilj izboljšati sposobnost Evropske unije, da oblikuje svetovno politiko ter tako podpre na pravilih temelječ večstranski svetovni red in poglobi svoje sodelovanje s ključnimi partnerji.

Med drugim so poudarili potrebo po skupnem delovanju v odnosih EU-ja s Kitajsko in Indijo, v prihodnost usmerjeni agendi odnosov med EU-jem in Afriko ter nadaljevanju sodelovanja z našimi čezatlantskimi partnerji. Poudarili so tudi pomen procesa širitve na Zahodni Balkan.