Orban naj bi s Pahorjem že govoril po telefonu. Foto: Reuters
Orban naj bi s Pahorjem že govoril po telefonu. Foto: Reuters
Borut Pahor
Pahor vsebine pogovorov z novinarji, ki se nanašajo tudi na madžarskega premierja, ni želel komentirati, je pa pozdravil uspehe madžarskega predsedovanja EU-ju in poudaril, da bo velik uspeh madžarskega predsedovanja in premierja Orbana sprejetje izjave, če bo do nje prišlo, glede članstva Hrvaške v EU-ju. Foto: Reuters
Janša se je srečal z Orbanom

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Peter Szijjarto je pojasnil, da sta madžarski premier Viktor Orban in njegov slovenski kolega Pahor po njegovih informacijah že govorila po telefonu, njuno dvostransko srečanje pa na vrhu EU-ja v Bruslju ni predvideno. Dodal je, da bosta imela dovolj priložnosti za pogovor, če bosta to želela, saj ni nikakršnih ovir za to, ne nazadnje pa bosta skupaj preživela okoli 15 ur.

"Odnosi med Pahorjem in Orbanom dobri"
Szijjarto je poudaril, da so sprejeli pojasnilo uradnih slovenskih virov. Dodal je, da ni več o čem razpravljati in da niso potrebni nobeni nadaljnji komentarji. Pojasnil je, da so slovenski uradni viri takoj po tem, ko je posnetek pricurljal v javnost, vzpostavili stik z njimi in jim pojasnili, kaj se je zgodilo. "Mislim, da je bila to dobra odločitev," je še dejal in dodal, da so "odnosi med Slovenijo in Madžarsko izvrstni, osebni odnosi med slovenskim predsednikom vlade in njegovim madžarskim kolegom pa prav tako".

Pahor: Orbana bomo izolirali
Slovenski premier je 28. maja v neformalnem pogovoru z izbranimi novinarji dejal: "Takoj, ko bo Madžarska nehala predsedovat EU-ju, jo bomo politično izolirali, absolutno. Že zdaj, ste kje videli Orbana kot šefa predsedujoče države, da bi govoril v imenu EU-ja? Nikjer. Takoj, ko bo konec predsedovanja, bo Madžarska izolirana."

SDS: Pahor je skuhal zaplet
V Bruslju se mudi tudi predsednik SDS-a Janez Janša, ki je ob robu vrha Evropske ljudske stranke (EPP) komentiral diplomatski zaplet, ki so ga povzročile Pahorjeve izjave. "Diplomatski zaplet je povzročil predsednik vlade in on ga mora tudi rešiti. Sem pa že govoril z gospodom Orbanom in mu svetoval, naj zadeve ne jemlje preveč tragično in resno," je povedal predsednik največje slovenske opozicijske stranke.

Pred dnevi je madžarsko zunanje ministrstvo zavrnilo Pahorjeve besede na neuradnem sestanku z novinarji in zahtevalo uradno opravičilo Slovenije. Pahor se je na to odzval in prek madžarskega veleposlanika v Ljubljani zaprosil za srečanje z Orbanom, da bi mu pojasnil zadevo.

MZZ: Odnosi dobri
Slovensko zunanje ministrstvo diplomatskega zapleta ni želelo komentirati, je pa poudarilo, da imata Slovenija in Madžarska razvejane in raznovrstne dvostranske odnose, kar se kaže tudi v času madžarskega predsedovanja EU-ju. "Verjamemo, da se bodo ti odlični odnosi nadaljevali tudi v prihodnje," so dodali.

Madžarsko naj bi o Pahorjevih besedah obvestil SDS, ki je na svojih spletnih straneh tudi v angleščini objavil prepis nekaterih navedb, ki jih je na omenjenem pogovoru izrekel Pahor. Slovenska evropska poslanka iz vrst SDS-a Romana Jordan Cizelj je potrdila, da je prevod Pahorjevega pogovora poslala evropskim poslancem iz Madžarske in Nemčije, a zato, ker so jo za to prosili sami, je pojasnila.

Janša se je srečal z Orbanom