Na srečanju voditeljev sredozemskih držav Unije sta prvič sodelovala slovenski in hrvaški premier. Foto: Reuters
Na srečanju voditeljev sredozemskih držav Unije sta prvič sodelovala slovenski in hrvaški premier. Foto: Reuters

"Do širitve Med7 s Slovenijo prihaja v ključnem času slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. To daje Sloveniji priložnost za koordinacijo ključnih tem, ki so na dnevnem redu," je Janša poudaril na skupni izjavi voditeljev za medije po srečanju.

Pojasnil je, da so govorili o vseh pomembnih temah, ki ne zadevajo le sredozemskih članic EU-ja in njihovih partnerjev, ampak celotno Unijo.

Pri tem je poudaril strateško avtonomijo Evrope. Govorili pa so tudi o podnebnih spremembah, zelenem prehodu, migracijah, pandemiji covida-19, okrevanju in odpornosti, je še povedal slovenski premier.

Spopad s podnebno in okoljsko krizo

"Zdaj se je treba bolj kot kadar koli spopasti z vse hujšo podnebno in okoljsko krizo ter ustvariti varno, uspešno, pravično in trajnostno prihodnost za naše ljudi," so v skupni izjavi zapisali voditelji Slovenije, Grčije, Cipra, Francije, Španije, Italije, Malte, Portugalske in Hrvaške, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zavezali so se tudi spoštovanju pariškega podnebnega sporazuma in nadaljevanju prehoda s fosilnih goriv na obnovljive vire energije in nizkoogljične tehnologije.

Zaščita gozdov in morij

Janša v družbi hrvaškega premierja Plenkovića (na sredini) in francoskega predsednika Macrona. Foto: Reuters
Janša v družbi hrvaškega premierja Plenkovića (na sredini) in francoskega predsednika Macrona. Foto: Reuters

Grški premier Kiriakos Micotakis je ob tem povedal, da se južne evropske države usklajujejo pri zaščiti gozdov in morij. Poleg tega izmenjujejo tehnologije in sredstva za preprečevanje "napadov narave".

Spomnil je na požare, ki so letos poleti prizadeli predvsem Grčijo, Italijo in Ciper, pa tudi vse druge sredozemske države. Sever Evrope pa so prizadele smrtonosne poplave. "To je največji dokaz, da podnebna kriza zadeva vse nas," je poudaril.

Da se ne sme več odlašati z ukrepanjem v boju proti podnebnim spremembam, je dejal tudi italijanski premier Mario Draghi. Za boljšo pripravljenost na naravne katastrofe se je zavzel tudi španski premier Pedro Sanchez.

Plenković: "Tudi Jadran je del Sredozemlja"

Voditelji dozdajšnjih članic skupine so na skupni izjavi za medije po koncu srečanja pozdravili pridružitev Slovenije in Hrvaške.

"Menim, da je zelo dobro, da je Hrvaška skupaj s Slovenijo potrdila, da je tudi Jadran del Sredozemlja in da tako vstopamo v podskupino članic Unije, s čimer se naš vpliv na procese in dvostranske odnose z drugimi državami, ki so za mizo, znatno povečuje," je povedal hrvaški premier Andrej Plenković.