Španska ministrica obljublja podporo Sloveniji. Foto: EPA
Španska ministrica obljublja podporo Sloveniji. Foto: EPA

Kot je po srečanju povedal Logar, sta največ časa v pogovoru namenila ravno slovenskemu predsedovanju Svetu EU-ja, ki se bo začelo 1. julija. Dejal je, da ji je prednostne naloge predsedovanja lahko okvirno predstavil že na njunem septembrskem srečanju v Madridu, zdaj pa sta lahko precej bolj podrobno govorila o nalogah predsedovanja na ravni Unije.

González Laya je napovedala popolno podporo Sloveniji pri predsedovanju. "Španija bo delala skupaj s Slovenijo, da bo predsedovanje kar se da uspešno," je dejala.

Za Španijo je po njenih besedah zelo pomembna odpornost EU-ja na področju zdravstva in tehnologije, kar bo ena od prioritet slovenskega predsedovanja.

Ena od tem je bila po besedah ministrov še konferenca o prihodnosti Evrope, pri vodenju katere bo v drugi polovici leta sodelovala tudi Slovenija. Španska zunanja ministrica se je zavzela za to, da bi bila Unija v prihodnje bolj strateško avtonomna.

Logar je dejal, da sta s špansko ministrico posebno pozornost namenila tudi usklajevanju na področju priseljevanja in pripravi evropskega pakta o migracijah in azilu. Španija je po njegovih besedah ena ključnih držav, ki so prve soočene z migracijami. "Današnja izmenjava je zelo pomembna za dokončno pripravo našega programa predsedovanja," je poudaril. Migracije bodo sicer tudi ena od prednostnih nalog Slovenije med predsedovanjem Svetu EU-ja.

González Laya pa je glede tega povedala, da si s slovenskim kolegom prizadevata za okrepitev zunanje razsežnosti pakta o migracijah in za okrepitev političnih odnosov z državami izvora migracij in tranzitnimi državami.

S tem so povezani tudi odnosi med EU-jem in Afriko, o katerih sta minister in ministrica prav tako govorila. Vodjo španske diplomacije veseli, da se Slovenija zanima za dogajanje v južni soseščini Unije, in izrazila je upanje, da se bo Slovenija čim prej pridružila skupini sredozemskih držav EU (MED7).

Janša z Gonzalez Layo o dvostranskih odnosih in potrdilih o cepljenju

S špansko ministrico se je pozneje srečal tudi premier Janez Janša. Pogovarjala sta se glede dvostranskih odnosov, ki sta jih ocenila kot zelo dobre, partnerske in prijateljske. Obravnavala sta trenutno situacijo pandemije, ukrepe za njeno zajezitev in potek cepljenja ter prizadevanja za skupni pristop do potrdila o cepljenju.

Predsednik vlade je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja v drugi polovici letošnjega leta s poudarkom na prizadevanjih za močnejšo in odpornejšo Evropsko unijo, ki bo bolje pripravljena in sposobna obvladovati krize, kot so pandemije in kibernetski napadi, ter na konferenci o prihodnosti Evrope s ciljem, da se omogoči in spodbudi razprava s široko udeležbo državljanov. Sogovornika sta obravnavala tudi migracijske in razvojne izzive, zlasti v povezavi z Afriko.