Poljski kmetje ne popuščajo s protesti. Foto: EPA
Poljski kmetje ne popuščajo s protesti. Foto: EPA

Kmetje po vsej Evropski uniji v zadnjih mesecih protestirajo in pozivajo k spremembam omejitev, ki jih nalaga načrt zelenega dogovora za boj proti podnebnim spremembam. Hkrati zahtevajo ponovno uvedbo carin na uvoz kmetijskih izdelkov iz Ukrajine, ki so jih opustili po ruski vojaški agresiji leta 2022.

Evropska komisija je nekoliko popustila zahtevam kmetom in v petek ponudila omilitev pravil o puščanju zemlje v prahi.

Vseeno to ni pomirilo poljskih kmetov, ki so blokirali prehoda Swiecko in Gubinek na meji z Nemčijo. Tiskovni predstavnik tamkajšnje policije je povedal, da so se blokade začele v nedeljo in naj bi se nadaljevale do srede.

Poljski kmetje so podobno potezo izvedli že konec februarja, ko so postavili blokado na glavni avtocesti pri kraju Slubice ob meji z Nemčijo. V znak protesta proti uvozu poceni živil iz držav nečlanic EU-ja so večkrat ovirali prometne povezave na meji z Ukrajino.

Zaradi bloklade so nastali zastoji. Foto: EPA
Zaradi bloklade so nastali zastoji. Foto: EPA

Za sredo poljski kmetje načrtujejo nove množične proteste, s čimer nadaljujejo pritisk na uradnike, naj ukrepajo v skladu z njihovimi zahtevami.

Predstavniki združenj poljskih kmetov so se 9. marca srečali s poljskim premierjem Donaldom Tuskom, vendar pogovori niso prinesli nobenega dogovora ali preboja, zato so kmetje napovedali nadaljevanje protestov.

Po ruskem napadu na Ukrajino pred dvema letoma je Bruselj, da bi pomagal napadeni državi, začasno ukinil vse carine in kvote za njene kmetijske proizvode. Poljski kmetje so prepričani, da ukrajinski proizvodi ne izpolnjujejo standardov EU-ja in predstavljajo nelojalno konkurenco njihovim izdelkom na domačem trgu.

Poleg poljskih kmetov so nestrinjanje s trenutno kmetijsko politiko EU-ja v zadnjih tednih na protestih izrazili tudi kmetje v Nemčiji, Franciji, Belgiji, Španiji. Nezadovoljni so tudi kmetje v Sloveniji.