Boris Johnson ob podpisu dogovora. Foto: Reuters
Boris Johnson ob podpisu dogovora. Foto: Reuters

"To je odličen dogovor za to državo, pa tudi za naše prijatelje in partnerje," je še dejal Johnson ob podpisu skoraj 1250 strani dolgega sporazuma o trgovini in sodelovanju.

Pred tem sta sporazum v imenu Unije dopoldne podpisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Po podpisu v Bruslju so pogodbo z britanskim vojaškim letalom prepeljali v London, kjer so britanski poslanci popoldne z veliko večino potrdili predlog zakona za ratifikacijo sporazuma.

O dogovoru bodo odločali še v lordski zbornici, kjer se prav tako pričakuje podpora. Nato bo za dokončno veljavnost svoje soglasje dala še britanska kraljica Elizabeta II.

Ursula von der Leyen in Charles Michel sta v Bruslju podpisala dogovor. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen in Charles Michel sta v Bruslju podpisala dogovor. Foto: Reuters

Tako bo lahko Otok 1. januarja zapustil evropski notranji trg in carinsko unijo. V četrtek bo dogovor predvidoma objavljen v uradnem listu EU-ja, v petek pa bo začel začasno veljati.

Sporazum o trgovinskem sodelovanju, ki sta ga pretekli četrtek dosegla Evropska unija in Združeno kraljestvo, bo sprva samo v začasni uporabi – od 1. januarja do predvidoma 28. februarja 2021.

Strani sta ga namreč dosegli pred kratkim in tik pred iztekom roka, zato ga vsem pristojnim institucijam še ni uspelo ratificirati. Evropski parlament je že napovedal, da ga bo obravnaval januarja.

1250 strani za novo sodelovanje

Sorodna novica EU in Združeno kraljestvo dosegla dogovor o prihodnjih odnosih in trgovini

Dogovor na 1250 straneh naj bi omogočil prosto in pravično trgovanje, nanaša pa se tudi na številna druga področja, kot so investicije, konkurenčnost, državne pomoči, davčna transparentnost, promet, energetika, ribištvo, zaščita podatkov ter usklajevanje na področju socialne varnosti.

Ne pokriva pa sodelovanja na področjih zunanje politike, obrambe in zunanje varnosti, saj se britanska stran s tem ni strinjala.

S sklenitvijo tega sporazuma sta se strani izognili kaosu po 1. januarju ter izognili uvedbi davkov po pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Kljub vsemu bodo takrat nastopile številne spremembe za državljane in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva.

Johnson podpisal dogovor o brexitu