Osrednji del dogovora je prostotrgovinski sporazum, ki ne zagotavlja zgolj trgovine z blagom in storitvami brez carin in kvot, ampak obsega tudi druga področja, kot so naložbe, konkurenčnost, državne pomoči, davčna transparentnost, promet, energetika, ribištvo, zaščita podatkov in usklajevanje na področju socialne varnosti. Foto: EPA
Osrednji del dogovora je prostotrgovinski sporazum, ki ne zagotavlja zgolj trgovine z blagom in storitvami brez carin in kvot, ampak obsega tudi druga področja, kot so naložbe, konkurenčnost, državne pomoči, davčna transparentnost, promet, energetika, ribištvo, zaščita podatkov in usklajevanje na področju socialne varnosti. Foto: EPA

Veleposlaniki 26 članic EU-ja so odločali o odobritvi začasne uporabe sporazuma, saj zaradi velikih zamud ni dovolj časa za običajno ratifikacijo sporazuma do konca leta. Evropski parlament bo o sporazumu odločal naknadno januarja.

V sredo bo nato predvidoma sledil podpis sporazuma, ki bo v četrtek objavljen v uradnem listu EU-ja, veljati pa bo začel v petek, 1. januarja 2021.

Sorodna novica Veleposlaniki članic EU-ja morajo pregledati več kot 1000 strani dogovora z Londonom

Britanski parlament bo sporazum predvidoma potrjeval v sredo, opozicijski laburisti pa so mu, čeprav ga kritizirajo, obljubili podporo, saj želijo predvsem preprečiti nevarnost kaotičnega dokončnega izstopa brez dogovora.

Britanski premier Boris Johnson je medtem na Twitterju objavil, da pozdravlja dogovor kot nov začetek "odnosov med suverenima enakopravnima stranema". Ob tem je napovedal, da se Združeno kraljestvo veseli skupnih prioritet, kot je boj proti podnebnim spremembam.

Najhujši, kaotičen scenarij dokončne ločitve Združenega kraljestva od EU-ja bi po več kot 40 letih članstva lahko sledil brez dogovora. Tega so se bali na obeh straneh Rokavskega preliva, pogajalcem pa je uspelo dogovor doseči tako rekoč tik pred zdajci, na božični večer.

Evropska unija (EU) in Združeno kraljestvo sta v četrtek po težkih pogajanjih dosegla dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu. Po dobri novici sta obe strani besedilo sporazuma o trgovini in sodelovanju med EU-jem in Združenim kraljestvom v soboto javno objavili na spletu. To na 1250 straneh obsega prosto in pravično trgovino, gospodarsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov in upravljanje sporazuma, ne pokriva pa sodelovanja na področjih zunanje politike, obrambe in zunanje varnosti.

Sorodna novica EU in Združeno kraljestvo dosegla dogovor o prihodnjih odnosih in trgovini

Čas za zadnji pregled

Osrednji del dogovora je prostotrgovinski sporazum, ki ne zagotavlja zgolj trgovine z blagom in storitvami brez carin ter kvot, ampak obsega tudi druga področja, kot so naložbe, konkurenčnost, državne pomoči, davčna transparentnost, promet, energetika, ribištvo, zaščita podatkov in usklajevanje na področju socialne varnosti.

Že v petek, 25. decembra, so veleposlaniki 27 držav članic na sestanku v Bruslju začeli pregled dogovorjenega, in sicer naj bi v vsega nekaj dneh pregledali celoten sporazum in ugotovili, ali je za njihove države sprejemljiv ali ne.

Znova se bodo sešli in začeli pisni postopek odločanja o odobritvi začasne uporabe sporazuma, ki naj bi se končal v torek. Na strani Unije zaradi velikih zamud namreč ni dovolj časa za običajno ratifikacijo sporazuma, zato bo ta sprva veljal le začasno.

Evropski parlament bo o sporazumu naknadno odločal januarja, v sredo pa bo najprej predvidoma sledil podpis sporazuma, ki bo v četrtek objavljen v uradnem listu EU-ja.

Težav predvidoma ne bo

Niti v EU-ju niti na Otoku sicer ni pričakovati težav pri potrjevanju. Britanski parlament bo sporazum predvidoma potrjeval v sredo, opozicijski laburisti pa so mu, čeprav ga kritizirajo, obljubili podporo, saj želijo predvsem preprečiti nevarnost kaotičnega dokončnega izstopa brez dogovora. Sporazum sicer med drugim kritizirajo tudi škotska premierka Nicola Sturgeon in britanski ribiči, piše nemška tiskovna agencija DPA.

V četrtek, na zadnji dan letošnjega leta, se bo nato sklenilo enajstmesečno prehodno obdobje po britanskem izstopu iz EU-ja in v petek, 1. januarja 2021, bo začel sporazum že začasno veljati.

London: Pred nami nemirno obdobje prilagajanja spremembam