Boris Johnson med tekom v okolici svojega doma v Oxfordshiru. Johnson na vprašanje BBC-jeve novinarke Laure Kuenssberg, ali se bo potegoval za vodenje konservativcev in tako izzval premierko Thereso May, ni želel odgovoriti. Foto: Reuters
Boris Johnson med tekom v okolici svojega doma v Oxfordshiru. Johnson na vprašanje BBC-jeve novinarke Laure Kuenssberg, ali se bo potegoval za vodenje konservativcev in tako izzval premierko Thereso May, ni želel odgovoriti. Foto: Reuters

Johnson je v prispevku za časopis Daily Telegraph trenutne načrte britanske vlade za brexit označil za moralno in intelektualno ponižanje ter demokratični polom. Po njegovem mnenju vladi ni uspelo dostaviti državljanom tistega, kar si želijo.

Johnson je za Reuters ocenil, da bi ob upoštevanju načrta Mayeve Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ostalo napol v Evropski uniji, napol pa zunaj nje, tako da bi bilo obsojeno na "vsiljeno vazalstvo".

Obenem je predstavil svoj alternativni načrt za brexit, ki vsebuje šest točk in naj bi rešil tudi zagato glede meje z Irsko. Predlaga namreč tehnološko posodobitev in carinske preglede stran od meje, s čimer bi se po njegovem mnenju lahko izognili ponovni uvedbi nadzora na mejah.

Johnson predlaga "Super Kanado"
Kot glavno točko pa navaja, da bi moral London zagovarjati sklenitev prostotrgovinskega sporazuma, kot ga je EU sklenil s Kanado, a da bo ta še bolj velikopotezen, in ga je tako poimenoval "Super Kanada". Ker pa bi za sklenitev tovrstnega sporazuma potrebovali nekaj časa, je opozoril, da bi se prehodno obdobje po brexitu verjetno zavleklo po letu 2020. "To je trenutek, da se spremeni tok pogajanj ter upraviči ambicije in potencial brexita," je še zapisal Johnson v kolumni s 4.500 besedami.

Johnson, ki je kot minister odstopil julija po sprejetju načrta za brexit iz Chequersa, je napadel premierko prav pred kongresom britanskih konservativcev, ki se v Birminghamu začne v nedeljo, in tako še okrepil pritisk na Mayevo. Njegov načrt pa je povzročil še globlji razkol v vrstah konservativcev.

Rees-Mogg: Britanija je pogajanja prepustila EU-ju
Vplivni torijec Jacob Rees-Mogg, vodja zagovornikov brexita med konservativnimi poslanci, je Johnsonov načrt podprl in ocenil, da je Velika Britanija vodenje pogajanj o brexitu prepustila EU-ju. Rees-Mogg, ki se pogosto omenja kot prihodnji vodja konservativcev, je ta teden sporočil, da njegova skupina želi spremembo načrta iz Chequersa, v nasprotnem primeru ga v parlamentu ne bo podprla.

Konservativec Bernard Jenkin, ki prav tako zagovarja brexit, je Johnsonove argumente danes na Twitterju označil za močne, poslanka Andrea Jenkyns pa je dejala, da Johnson resnično verjame v Veliko Britanijo in razpravlja o njeni bleščeči prihodnosti po brexitu.

Proevropsko usmerjena članica stranke Nicky Morgan se je po drugi strani norčevala iz Johnsonovega članka za Daily Telegraph in izrazila mnenje, da se je Johnson očitno odločil, da se bo vrnil v novinarske vode.