V Bruslju poudarjajo, da je tokrat prvič, odkar so bila leta 1994 uvedena zaslišanja pred Evropskim parlamentom, da je Evropska komisija pravočasno prevzela delo. Foto: EPA
V Bruslju poudarjajo, da je tokrat prvič, odkar so bila leta 1994 uvedena zaslišanja pred Evropskim parlamentom, da je Evropska komisija pravočasno prevzela delo. Foto: EPA
Komisijo je do današnjega dne vodil Jose Manuel Barroso, ki so mu kritiki očitali predvsem neoliberalne politike in napačne ukrepe za reševanje krize. Z Barrosovo komisijo se poslavlja tudi slovenski komisar Janez Potočnik. Foto: EPA

"Evropa se mora s težavami, ki jo pestijo, spopasti takoj," je še dejal Juncker. Petletni mandat komisije bo trajal do 31. oktobra 2019.

Juncker je še dejal, da bo od danes skupaj s svojo ekipo storil vse, da Evropi zagotovi nov začetek, kot so obljubili. "Obkrožen z močno in izkušeno ekipo že nestrpno čakam, da v prihodnjih petih letih Evropo povedem novim zmagam naproti," je poudaril.

Nova Evropska komisija je prva, ki je bila oblikovana v skladu z lizbonsko pogodbo. Pri imenovanju njenega predsednika je tako pomembnejšo vlogo kot doslej odigral izid evropskih volitev. Juncker je bil kandidat konservativne Evropske ljudske stranke (EPP), ki je v parlamentu osvojila največ sedežev.

Evropski parlament je 59-letnega Junckerja na položaj potrdil julija. Sledilo je oblikovanje komisarske ekipe. Kot edina izmed kandidatov in kandidatk le nekdanja premierka Alenka Bratušek ni prejela potrditve pristojnega odbora in je od kandidature odstopila. Zamenjala jo je Violeta Bulc, ki bo vodila prometni resor. Evropski parlament je zeleno luč celotni ekipi dal 22. oktobra.

Obljuba o 300 milijardah evrov za investicije
Juncker obljublja komisijo, ki bo delovala usklajeno, reševala strateška vprašanja in spoštovala načelo subsidiarnosti. Napovedal je 300 milijard evrov težek investicijski program in fleksibilno uresničevanje pravil pakta za stabilnost in rast. Obenem obljublja tudi večji poudarek na socialna vprašanja.

Novost nove komisije je tudi večja vloga podpredsednikov, ki bodo igrali neke vrste usklajevalno vlogo med z njihovim področjem vsebinsko povezanimi resorji.

Junckerjeva komisija zagrizla v delo
Junckerjeva komisija zagrizla v delo