Barroso je vodenje Evropske komisije prevzel novembra leta 2004. Foto: Reuters
Barroso je vodenje Evropske komisije prevzel novembra leta 2004. Foto: Reuters

Portugalec je bil predsednik komisije dva zaporedna petletna mandata in kot je dejal, je bilo današnje zasedanje komisije njegovo 424. Na novinarski konferenci, ki je sledila zadnji seji, je spregovoril o preteklem desetletju in ob tem priznal, da se dobro zaveda, da delo njegove komisije ni bilo popolno.

Izrazil je obžalovanje, ker komisija, tudi zaradi zelo kompleksnega načina odločanja v Evropski uniji, ni vedno dovolj hitro ukrepala. Posebej mu je žal, da je bilo ob izbruhu krize potrebnega toliko časa, da so po eni strani mobilizirali dovolj solidarnosti med državami in po drugi strani zagotovili zadostno odgovornost na strani držav prejemnic pomoči. "A Evropska komisija se je vedno borila za več solidarnosti in več odgovornosti," je zatrdil Barroso.

Izpostavil je tudi, da ga tako kot številne druge močno skrbita odtujenost in nezaupanje ljudi, ne le do institucij EU-ja, ampak tudi do nacionalnih politikov. Ljudje, ki jih je prizadela kriza, so "lahek plen" za tiste, ki širijo nestrpnost in populizem, je opozoril.

Prav socialno vprašanje in vprašanje legitimnosti oziroma odgovornosti institucij EU-ja po mnenju Barrosa v teh časih zahtevata prav posebno pozornost. Kot je opozoril, imajo številni v EU-ju občutek nepravičnosti in neenakosti, saj so se morali v številnih državah zaradi krize marsičemu odpovedati.

Zahvala novinarjem
Posebej je nagovoril tudi zbrane novinarje. "Razumem, kako težko je prodati zgodbo o Evropski uniji vašim urednikom in jo prevesti za nacionalno javnost. Prepričan sem, brez dvoma, da zmoremo to še bolje," je dejal.

"Kot veste, obstaja danska televizijska serija z naslovom Borgen (Oblast), v kateri nekdo v določenem trenutku reče: 'V Bruslju nihče ne sliši vaših krikov.' Mislim, da po zaslugi vašega dela, ni bilo tako. V veliki meri je bila v teh letih drama odločanja v Evropi dejansko prenesena vsem našim javnostim in za to se vam želim še enkrat zahvaliti."

Glede načrtov za prihodnost je Barroso dejal, da za zdaj še ne ve, kaj bo počel, da pa vsaj za zdaj ne razmišlja o prihodnosti v politiki in v tej smeri nima kakih posebnih ambicij.