Slovenski premier se je srečal s predsednikom EK-ja Jean-Claudom Junckerjem. Foto: Reuters
Slovenski premier se je srečal s predsednikom EK-ja Jean-Claudom Junckerjem. Foto: Reuters
Marjan Šarec se je v Bruslju srečal z Donaldom Tuskom in izrazil pričakovanje, da bo EU dosledno spoštoval vladavino prava, torej tudi arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Foto: Twitter Donald Tusk
Šarec v Bruslju tudi glede arbitraže
Prvi delovni obisk Šarca v Bruslju

V povezavi z arbitražo je Juncker ponovil znana stališča komisije.

V tiskovni službi komisije so po srečanju sporočili, da sta Juncker in Šarec razpravljala o prihodnosti EU-ja, še zlasti o novem večletnem evropskem proračunu, pri čemer je Juncker vztrajal pri pomenu dogovora do pomladi prihodnje leto. Juncker je pozdravil "prispevek Slovenije kot pomembne, odgovorne in zanesljive partnerice k prihodnosti Evrope".

Strinjala sta se o pomenu zaščite zunanje meje EU-ja in o potrebi po postopni odpravi nadzora na notranjih mejah za vrnitev k prostemu gibanju oseb in schengenu, so še izpostavili.

V povezavi z vprašanjem meje med Slovenijo in Hrvaško je Juncker ponovil stališče komisije in njeno pripravljenost, da pomaga v procesu. Evropska komisija že ves čas poudarja svoje stališče, sprejeto 4. julija lani, da od obeh držav pričakuje izvajanje arbitražne razsodbe in da je pripravljena pri tem pomagati. Resnih konkretnih pobud z njene strani za zdaj ni bilo. Ves čas tudi poudarja, naj se državi dogovorita prijateljsko.

Premier Šarec je po srečanju strnil vtise ob prvem obisku v Bruslju. Poudaril je, da je v pogovoru s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem znova pojasnil slovensko stališče do arbitraže in ga seznanil z zgodovino arbitražnega vprašanja. "Danes ne moremo več govoriti o bilateralnih srečanjih ali čemer koli takem. Danes imamo na mizi sodbo, ki jo je izreklo arbitražno sodišče, in se lahko pogovarjamo samo o tem, kako jo bomo uveljavili v praksi," je poudaril.

Na vprašanje, ali je Junckerja prosil za pojasnila, zakaj ni ukrepal na podlagi mnenja lastne pravne službe, ki je pritrdila slovenskim stališčem, je Šarec poudaril, da ga zanima prihodnost – samo to, kako bodo arbitražno razsodbo uresničili v praksi. Na vprašanje, ali je Juncker nakazal kakršno koli konkretno ukrepanje komisije, je premier ponovil, da je Slovenija pojasnila svoje stališče, Juncker pa je temu stališču prisluhnil, in to znova, saj ga ni slišal prvič.

Srečanje z Donaldom Tuskom
Pred oktobrskim vrhom EU-ja se je Marjan Šarec v Bruslju že srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, kmalu pa se bo sešel tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Srečanje Šarec-Tusk je potekalo v "zelo pozitivnem vzdušju", govorila pa sta tudi o arbitraži.

Slovenski premier Marjan Šarec, ki se je sicer s predsednikom Evopskega sveta Donaldom Tuskom in Junckerjem že spoznal septembra na neformalnem vrhu Unije v Salzburgu, se je o arbitraži pogovarjal tudi s Tuskom.

Srečanje s Tuskom, ki je trajalo približno 40 minut, je bilo po neuradnih navedbah slovenske strani zelo dobro in precej konkretno, s poudarkom na pripravah na vrh, še zlasti na brexitu. Tusk pa je po srečanju tvitnil, da je z veseljem sprejel Šarca na njegovem prvem obisku v Bruslju in da sta razpravljala o brexitu, Zahodnem Balkanu in vrhu Unije, ki bo prihodnji teden.

Šarec je danes v Bruslju na prvem delovnem obisku v tujini po prevzemu položaja, kar potrjuje strateški pomen EU-ja za Slovenijo.

Šarec v Bruslju tudi glede arbitraže
Prvi delovni obisk Šarca v Bruslju