Predsednik Evropske komisije se je pretekli teden znašel pod drobnogledom medijev zaradi zanašanja na slovesnosti. Foto: Reuters
Predsednik Evropske komisije se je pretekli teden znašel pod drobnogledom medijev zaradi zanašanja na slovesnosti. Foto: Reuters

Na slovesnosti v parku Cinquantenaire v Bruslju prejšnjo sredo je imel 63-letni predsednik Evropske komisije velike težave, spotikal se je, ne le po stopnicah, temveč tudi po ravnem, zaradi česar so mu pri hoji pomagali drugi voditelji, med drugim nizozemski premier Mark Rutte in albanski predsednik Edi Rama. Na slovesno večerjo so ga odpeljali z vozičkom.

Z njegovega urada so v petek sporočili, da je neprimerno v javnosti razpravljati o kakršnih koli zdravstvenih težavah Junckerja. Tiskovni predstavnik komisije je sicer povedal, da je imel Juncker na vrhu Nata nekaj časa zdravstvene težave oziroma da ga je v sredo zvečer zgrabil "akutni krč".

Danes je Juncker v odzivu na dogajanje pretekli teden dejal, da se mu zdi zanimivo, kako se nekateri zanimajo za po njegovem mnenju "niti obrobne" stvari. "Zahtevam spoštovanje," je dejal.

Kot je dejal, je trpel zaradi išiasa in krčev v nogah, kar je v sredo dejal že njegov tiskovni predstavnik Margaritis Schinas. "Bila je pravilna v sredo, bila je pravilna davi ter bo pravilna drevi in jutri zjutraj," je glede izjave Schinasa dejal Juncker in opomnil, da se je kljub bolečinam udeležil vrha Nato. "In tudi če drugi komentirajo moje zdravje, to ni zadosten razlog, da bom jaz delal podobno," je še dejal.

Juncker je pomisleke glede svojega zdravja zavrnil že leta 2014. Takrat je nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem dejal, da je "zakrknjen kadilec in pivec", Juncker pa je v odzivu poudaril, da nima nobenih težav z alkoholom.