Kolinda Grabar Kitarović je izrazila mnenja, da se morajo dvostranske težave reševati s čim manj zunanjega vmešavanja. Foto: EPA
Kolinda Grabar Kitarović je izrazila mnenja, da se morajo dvostranske težave reševati s čim manj zunanjega vmešavanja. Foto: EPA
Grabar-Kitarović: Tusk neopredeljen do vprašanja arbitraže

"To je dvostransko vprašanje in vsakršno vmešavanje institucij EU-ja bi bilo – glede na to, da ne gre za kršenje evropske zakonodaje – kontraproduktivno," je Grabar Kitarovićeva izjavila hrvaškim novinarjem po srečanju s Tuskom. Na vprašanje, kaj o vprašanju arbitraže meni Tusk, pa je hrvaška predsednica odgovorila, da predsednik Evropskega sveta "ostaja nevtralen".

Tusk po srečanju ni dajal izjav za medije. Slovenska tiskovna agencija je na njegovo tiskovno službo nato naslovila vprašanje, kakšno je Tuskovo stališče do vprašanja arbitraže. Iz urada so potrdili, da je Tusk dejal, da je "nevtralen, saj je to njegova pričakovana vloga v odnosu do vseh članic".

Hrvaški predsednici pa je dejal, da bi bila "rešitev spora o meji pomembna za uspeh hrvaškega predsedovanja EU-ju in pomemben signal Zahodnemu Balkanu v luči njegove evropske perspektive", so še sporočili iz tiskovne službe predsednika Evropskega sveta.

Dvostranska vprašanja brez zunanjega vmešavanja
Po srečanju s Tuskom je imela Grabar Kitarovičeva v bruseljskem možganskem trustu European Policy Centre (EPC) predavanje o petih letih članstva Hrvaške v EU-ju. Na vprašanje iz občinstva, kakšen nasvet bi dala državam Zahodnega Balkana v povezavi s težavami Hrvaške v pristopnih pogajanjih zaradi dvostranskih sporov s Slovenijo, je poudarila pomen vzajemnega spoštovanja. Poudarila je tudi, da članice v odnosih s sosedami ne smejo izkoriščati svojega članstva, in ponovila, da morajo dvostranska vprašanja rešiti vpletene države, s čim manj zunanjega vmešavanja.

Grabar-Kitarović: Tusk neopredeljen do vprašanja arbitraže