Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je potrdila, da bo Hrvaška poslala svoj pisni odgovor na slovensko pritožbo in da se za Hrvaško s tem ne bo nič spremenilo. Foto: BoBo
Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je potrdila, da bo Hrvaška poslala svoj pisni odgovor na slovensko pritožbo in da se za Hrvaško s tem ne bo nič spremenilo. Foto: BoBo

Hrvaška bo argumentirano odgovorila na vse slovenske navedbe in predstavila stališče, da s svojim nesprejemanjem in neizvajanjem arbitražne sodbe ne krši prava EU-ja, so poudarili in ponovili stališče, da je arbitražna sodba rezultat arbitražnega postopka, ki ga je Slovenija kompromitirala in mu odvzela verodostojnost.

Evropska komisija je pozvala Hrvaško, naj do 17. aprila pošlje pisni odziv na slovensko pismo glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, ki je bilo komisiji posredovano 16. marca v okviru 259. člena Lizbonske pogodbe. Evropska komisija je predvidela tudi ustno obravnavo, ki naj bi v Bruslju 2. maja potekala na strokovni ravni in za zaprtimi vrati.

Zaupna vsebina slovenskega pisma
Vsebina slovenskega pisma za zdaj ostaja zaupne narave. Po nekaterih informacijah naj bi pismo vsebovalo povsem konkretne kršitve evropskega prava zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama, s tem pa tudi vse elemente tožbe. Hrvaška naj bi kršila načela pravne države ter kršila schengenska in skupna ribiška pravila.

Po neuradnih informacijah naj bi pismo z vsemi prilogami, med katerimi naj bi bili tudi zemljevidi, presegalo sto strani.

Komisija ima tri mesece časa po prejetju slovenskega pisma, da poda svoje mnenje, kar lahko pomeni, da ustna obravnava na začetku maja ne bo tudi edina. Na drugi strani ni nujno, da bo komisija sploh podala svoje mnenje. Po neuradnih informacijah naj bi bili v Bruslju naklonjeni politični, in ne pravosodni rešitvi spora.

Slovenija namerava, ne glede na odziv komisije, primer po treh mesecih prepustiti sodišču EU-ja.