Plakat berlinske umetnice Tanje Ostojić z ženskim telesom je razburil mnoge. Foto: EPA
Plakat berlinske umetnice Tanje Ostojić z ženskim telesom je razburil mnoge. Foto: EPA
Avstrijski kancler Wolfgang Schüssel
Projekt je podprla avstrijska vlada s kanclerjem Wolfgangom Schüsselom na čelu. Foto: EPA

Reklamni panoji, na katerih se pojavlja tudi erotični prizor, v katerem nastopajo predsednik ZDA George Bush, francoski predsednik Jacques Chirac ter britanska kraljica Elizabeta II., so tik pred začetkom avstrijskega predsedovanja EU-ju sprožili val ogorčenja.

Avstrijski časnik KronenZeitung, opozicijska socialdemokratska stranka (SPÖ) in katoliška cerkev so zahtevali takojšnjo ustavitev oglaševalske akcije.

Nekaj plakatov si lahko ogledate tukaj.
Sporni plakati so del širšega projekta skupine 25 Peaces, s katerim obeležujejo 60. obletnico avstrijske republike in 10 let članstva Avstrije v Evropski uniji, in ki ga je finančno podprla tudi vlada. V kampanji sodeluje 75 umetnikov iz vseh držav članic EU-ja, ki so zahtevali pravico do svobodnega ustvarjanja.

Poleg prikaza skupinskega seksa predsednikov in kraljice, ki je delo 31-letnega Španca Carlosa Airesa, je največ polemik povzročil plakat berlinske umetnice Tanje Ostojić z ženskim telesom, ki ima razkrečene noge in miniaturne spodnje hlačke modre barve z zlatimi zvezdicami.

"Gre za svobodno izražanje!"
Eden od organizatorjev Georg Springer je sicer napovedal umik enega ali dveh od skupno 150 razstavljenih primerkov, a iz finančnih razlogov, in zanikal, da bi bil kateri od eksponatov pornografski. Po njegovem so avtorji provokativnih plakatov, gre za skupino umetnikov, imenovanih 25 Peaces, želeli predvsem kritizirati globalizacijo in ironizirati EU.

Na kampanjo in odzive nanjo se je odzval tudi avstrijski kancler Wolfgang Schüssel, ki je sporočil, da prepovedovanje plakatov ni v njegovi pristojnosti, je pa pozval odgovorne, da se odrečejo nekaterim temam.