Katar je med največjimi izvozniki plina na svetu. Foto: AP
Katar je med največjimi izvozniki plina na svetu. Foto: AP

"Odločno zavračamo obtožbe, ki našo vlado povezujejo z neustreznim ravnanjem," je v sporočilu zapisal neimenovan katarski diplomat iz katarske misije pri Evropski uniji in poudaril, da se pri tem uporabljajo "netočne" informacije.

V okviru preiskave domnevne korupcije, v okviru katere naj bi se Maroko in Katar vmešavala in vplivala na politične in gospodarske odločitve Evropskega parlamenta, je bilo pred dnevi aretiranih šest ljudi, med njimi grška poslanka Evropskega parlamenta Eva Kaili.

Evropski poslanci so nato skoraj soglasno izglasovali resolucijo, s katero začasno ukinjajo delo na zakonodajnih besedilih, povezanih s Katarjem, in pozivajo k prepovedi vstopa zastopnikom katarskih interesov v Evropski parlament.

"Odločitev za sprejetje tako diskriminatorne omejitve, ki omejuje dialog in sodelovanje s Katarjem, še preden je končan pravni postopek, bo negativno vplivala na regionalno in globalno varnostno sodelovanje, kakor tudi na tekoče razprave o svetovni energetski revščini in varnosti," je zapisal katarski diplomat.

Kot je dodal, Katar ni bil edini omenjen v preiskavi, a je edini "tarča kritik in napadov". "Globoko smo razočarani, da se belgijska vlada ni potrudila, da bi stopila v stik z našo vlado in prišla do dejstev," je še poudaril ter spomnil, da je Katar med drugim pomemben dobavitelj plina Belgiji.

Obenem je katarski predstavnik pohvalil "trdne" odnose s številnimi državami Evropske unije ter izrazil "hvaležnost tistim, ki so izkazale zavezanost tem odnosom v času sedanjega vala napadov".