Kitajsko gospodarstvo je edino izmed velikih svetovnih gospodarstev, ki je v pandemičnem letu 2020 raslo. Foto: EPA
Kitajsko gospodarstvo je edino izmed velikih svetovnih gospodarstev, ki je v pandemičnem letu 2020 raslo. Foto: EPA

Ali gre za dokončni preskok ali le za začasno posledico pandemije, bomo šele videli, a zanesljivo se bo gospodarska vloga Kitajske v prihodnosti krepila.

Politico: Če upoštevamo tudi storitve, so ZDA še vedno največji partner

Portal Politico je v odzivu na poročanje evropskih medijev opozoril, da poročilo Eurostata zajema samo trgovanje z dobrinami in ne upošteva storitev.

Celotnih podatkov o trgovini storitev v letu 2020 še ni na voljo, so pa dostopni podatki za prve tri četrtine leta. V tem času je trgovina storitev med EU-jem in ZDA znašala 296,3 milijarde evrov, kar je petkrat več kot trgovina storitev med EU-jem in Kitajsko - 53,3 milijarde evrov.

Politico na podlagi teh podatkov ocenjuje, da celotna trgovina (dobrin in storitev) za leto 2020 med EU-jem in ZDA znaša 950 milijard evrov, med EU-jem in Kitajsko pa 657 milijard evrov.

Podatek niti ni tako presenetljiv, saj je bilo kitajsko gospodarstvo edino izmed velikih svetovnih gospodarstev, ki je v pandemičnem letu 2020 raslo. Vse bogatejši Kitajci so kupovali evropske avtomobile in luksuzno blago, evropske države pa kitajsko medicinsko opremo ter elektroniko. Zrasla sta izvoz in uvoz, a na skoraj 200 milijard evrov se je povečal tudi evropski primanjkljaj v trgovini s Kitajsko.

"Kitajska se je uspešno spopadla s posledicami pandemije, prav tako pa je delež tujih naložb ostal visok," je dejal James Chan iz Konference ZN-a za trgovino in razvoj.

Čezatlantsko trgovino je pandemija bolj prizadela. Iz ZDA je Unija uvozila za 13 odstotkov manj in tja izvozila za osem odstotkov manj. ZDA in Združeno kraljestvo ostajata največja evropska izvozna trga, a trgovino sta prizadela še trgovinska vojna z ZDA in brexit.

"Posledice pandemije bomo premagali samo z okrepljeno trgovino," je dejala britanska ministrica za trgovino Liz Truss.

A trende utegne spremeniti prav pandemija. Unija ne želi biti tako odvisna od kitajskih dobav medicinske in tehnološke opreme, dobavne verige se bodo skrajšale, približale ciljnim državam. Trgovino z ZDA bodo na drugi strani okrepili evropski in ameriški svežnji pomoči, zato se razmerja kljub novemu naložbenemu dogovoru med Unijo in Kitajsko utegnejo znova spremeniti.

Kitajska je postala največja trgovinska partnerica EU-ja