"Nisem nova, tudi iz prejšnjega dela poznam že veliko poslancev, predvsem pa poznam veliko ljudi v sekretariatu. Ker že poznam cel sistem, ne potrebujem uvajanja, zato se mi ne zdi problematično, da v parlament prihajam skoraj na polovici njegovega mandata," je prepričana nova evropska poslanka iz Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Mandat bo nova evropska poslanka poslanske skupine S&D/SD uradno začela v ponedeljek, delo v Evropskem parlametnu pa dobro pozna, saj je bila zadnje leto v Bruslju predstavnica slovenskega državnega zbora.

"Pri poslanstvu evropskega poslanca je vedno zanimiva meja, ko mora zagovarjati interese države, iz katere prihaja, v mojem primeru Slovenije, in hkrati zadovoljevati interes unije, ki združuje 500 milijonov državljank in državljanov. Po mojem mnenju je eden največjih uspehov evropskega poslanca, da uspe ta dva načina združiti v eni poslanski funkciji," razmišlja o svojih prihodnjih nalogah.

Sodelovala bo v treh odborih
Sodelovala bo v odborih za regionalni razvoj, za ekonomske in monetarne zadeve, kjer se ukvarjajo tudi z novo finančno perspektivo EU-ja, in za pravice žensk. "Zame je izrednega pomena sodelovati v odborih, kjer ni drugih slovenskih kolegov. In moram priznati, da sem tudi iskala take odbore, da si poslanci iz Slovenije lahko delo porazdelimo."

Urediti je treba področje lobiranja
Ker je v svoji magistrski nalogi ukvarjala z lobiranjem, bi rada sodelovala tudi pri pripravi registra za lobiste. "Tudi lobisti opravljajo svojo dejavnost. Poslanci potrebujejo njih, oni potrebujejo poslance, treba je le poiskati pravo pot, da bo vse zakonito in transparentno," pravi.

In ravno tanka meja med lobiranjem ter podkupovanjem je odnesla njenega predhodnika Zorana Thalerja, ki so mu novinarji angleškega časnika pod krinko ponujali denar za pomoč pri sprejemanju zakonodaje, ki bi koristila njihovi domnevni stranki.

"Negativne zgodbe mečejo slabo luč na delo"
Prav takšne negativne zgodbe, ki mečejo slabo luč na delo parlamenta ter poslancev in poslank, po mnenju nove poslanke povzročajo upadanje zaupanja in zanimanja za delo parlamenta med evropskimi volivci.