Foto: Twitter MZZ
Foto: Twitter MZZ

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, sta Logar in Johanssonova govorila tudi o migracijah, schengenskem sistemu in drugih temah, ki bodo aktualne v času slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. Prav tako sta govorila o aktualnih migracijskih razmerah v evropskem južnem sosedstvu in na Zahodnem Balkanu.

Sorodna novica Hojs in komisarka Johansson usklajevala predsedovanje, razpravljala o medijih

Logar in Johansson sta spregovorila tudi o zunanji razsežnosti migracij, glede česar bo Slovenija v času predsedovanja skladno z novim paktom o migracijah in azilu nadaljevala dejavnosti, povezane s krepitvijo migracijskega sodelovanja in vzajemnimi partnerstvi s tretjimi državami, so na zunanjem ministrstvu še navedli v sporočilu za javnost.

"Naši partnerji na Zahodnem Balkanu, zlasti v BiH-u, morajo prednostno izboljšati pogoje ter okrepiti migracijske in azilne sisteme. Naslednji vrh EU – Zahodni Balkan v oktobru prihaja kot pomemben signal in spodbuda regiji," so ob srečanju Logarja in Johanssonove tvitnili na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

Pakt o migracijah: "Napredek viden na tedenski ravni"

Sorodna novica Anketa Mediane: Polovica vprašanih meni, da Slovenija ne bi smela prevzeti predsedovanja Svetu EU-ja

Komisarka se je danes srečala tudi s člani odborov državnega zbora za evropske zadeve ter za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Kot so navedli na predstavništvu komisije, je Johansson dejala, da pakt o migracijah ni zamrznjen. "Napredek je viden na tedenski ravni. Verjamem, da se bomo kmalu dogovorili o nekaterih ključnih elementih," je poudarila.

Komisarka za notranje zadeve se je že v četrtek sešla z notranjim ministrom Alešem Hojsom, s katerim sta pregledala prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja in si obljubila vzajemno pomoč.

Srečala se je tudi s predsedujočim upravnega odbora Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) Markom Gašperlinom. "Močna skupna zaveza dobro vodeni in trdni agenciji. Težke naloge pred nami je mogoče rešiti s strateškim načrtovanjem in močno podporo Evropske komisije," je po srečanju na Twitterju zapisala Johanssonova.