Komisarka za notranje zadeve Unije Ylva Johansson iz Švedske. Foto: EPA
Komisarka za notranje zadeve Unije Ylva Johansson iz Švedske. Foto: EPA

Ylva Johansson bo jutri začela dvodnevni obisk Slovenije. Komisarkin obisk je namenjen predvsem slovenskemu predsedovanju Evropski uniji in sodelovanju z Evropsko komisijo pri sprejemanju evropskega pakta o migracijah, reformi schengena in drugih področjih, ki jih zajema resor za notranje zadeve.

Komisarka Johanssonova bo tik pred začetkom slovenskega predsedovanja predlagala reformo schengenskega sistema, ki je zaradi migracij, terorizma in pandemije koronavirusne bolezni 19 na zelo trhlih nogah. "To bo pomemben dosje, ki ga bomo obravnavali pod slovenskim predsedstvom, Sloveniji pa želim zagotoviti vso podporo, da dosežemo čim večji napredek," je za RTV Slovenija pojasnila Johansson.

Na vprašanje o pogostih kritikah Slovenije, da Hrvaška pri varovanju zunanje meje Evropske unije pred nezakonitimi migracijami ni učinkovita, je odgovorila, da se v trenja med državami članicami ne vmešava. "Evropska komisija je pregledala, kako Hrvaška upravlja zunanjo mejo, in ocenila, da izpolnjuje vse pogoje za to, da postane članica schengena," je povedala.

Pogovor s Hojsom o migracijskem paktu Unije

Pomemben dosje v času slovenskega predsedovanja bo tudi pakt o migracijah, pri katerem je med članicami, predvsem glede vračanja nezakonitih migrantov, še veliko neskladja. "Veselim se podrobnega pogovora z ministrom Hojsom, ki bo med predsedovanjem lahko usmerjal pogajanja in dopolnila k našemu predlogu," je povedala komisarka.

Kako pa bi dejavno in glasno delovanje slovenskega premierja na družbenih omrežjih vplivalo na slovensko predsedovanje? "Menim, da bi ne smel podcenjevati tveganja za mednarodni ugled Slovenije," je odgovorila evropska komisarka za notranje zadeve.

Evropska komisarka Johansson prihaja v Slovenijo