Foto: Reuters
Foto: Reuters

Komisija je cepivi odobrila nekaj ur po tem, ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) v četrtek odobrila Pfizerjevo in Modernino cepivo kot enkratni poživitveni odmerek za starejše od 12 let. Ta nova generacija cepiv proti covidu-19 deluje proti prvotnemu sevu koronavirusa ter proti različici BA.1, podrazličici omikrona. "Kmalu naj bi bilo izdanih še več dovoljenj, s čimer se bodo začele kampanje cepljenja v naših državah članicah," je sporočila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Posodobljeni cepivi naj bi pomagali ohraniti optimalno zaščito pred težjim potekom bolezni in hospitalizacijo. V Sloveniji lahko cepiva pričakujemo sredi septembra. Po poročanju Radia Slovenija bo Slovenija pridobila 300.000 odmerkov novega cepiva proizvajalca Pfizer-Biontech in 70.000 odmerkov Moderne.

Za tiste, ki imajo določena zdravstvena tveganja, bi bilo dobro, da bi bili do sredine septembra sicer že cepljeni s poživitvenim odmerkom, meni vodja skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović. A obenem dodaja, da lahko počakajo še 14 dni na novo cepivo. "Medtem naj skrbijo, da do okužbe ne pride," je povedala za Radio Slovenija.

Na ljudeh sicer ni opravljene neposredne primerjave glede razlike v učinkovitosti cepiv. "Glede preprečevanja bolezni kaže, da bi lahko za okoli 30 odstotkov bolje preprečili okužbo z različico BA.4 in BA.5."

V lekarno ljubljanskega UKC-ja je prispelo tudi prvih 1000 odmerkov protivirusnega zdravila paxlovid. Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je dejala, da bi ga zaenkrat uporabili pri bolnikih, ki imajo dejavnike tveganja za težak potek bolezni. "Starost ni toliko pomembna, kot so kronične bolezni in pridružene motnje imunskega sistema, sladkorna bolezen, arterijska hipertenzija..." Zdravilo v obliki tablet se jemlje dvakrat na dan pet dni zapored čim prej po diagnosticiranju covida oziroma v petih dneh od pojava simptomov, je še poročal Radio Slovenija.