Mario Fafangel. Foto: Zajem zaslona
Mario Fafangel. Foto: Zajem zaslona

Na novinarski konferenci so predlog odziva na epidemijo v jesensko-zimskem času predstavili vodja posvetovalne skupine za covid-19 Mario Fafangel ter člana posvetovalne skupine Tatjana Lejko Zupanc in Alojz Ihan. Sodeloval je tudi državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc.

Vodja posvetovalne skupine za covid-19 Mario Fafangel je na novinarski konferenci pojasnil, da je skupina pripravila predlog odziva na epidemijo v prihajajočem jesensko-zimskem času. Predlog je bil pripravljen neodvisno na podlagi mnenj več kot sto strokovnjakov. O načinu implementacije bo odločilo ministrstvo za zdravje. Fafangel verjame, da bo ministrstvo predlogom sledilo v največji mogoči meri.

Poudaril je, da se situacija ni poslabšala, predloge torej predstavljajo zato, ker si prebivalstvo zasluži predvidljivost. Predlog obsega dve fazi. V prvi smo že in Fafangel upa, da bomo celotno jesen, zimo v njej tudi ostali. V drugi se bodo nekateri od 13 ukrepov lahko stopnjevali.

Merilo za stopnjevanje je vzdržnost zdravstvenega sistema. Ta se bo merila predvsem po številu zasedenih postelj na intenzivni negi. Vzdržnost zdravstva bo spremljala delovna skupina na ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Jereb. Če bo glede na podatke in napovedi tveganje za prekoračitev kapacitet veliko, se bosta skupini (Jerebova in Fafangelova) sešli in predlagali preskok na drugo fazo.

Fafangel je predstavil štiri od 13 ukrepov. Začel je z maskami. V prvi fazi so te priporočene v vseh zaprtih javnih prostorih vključno z javnim prevozom. Nujne so v zdravstvu, domovih za ostarele, v lekarnah. V drugi fazi bodo nujne v vseh zaprtih javnih prostorih vključno z javnim prevozom. Ne bodo pa nujne v vzgoji in izobraževanju.

Fafangel je v Odmevih dodatno pojasnil, da meja prehoda med 1. in 2. fazo ni točno določena. "Številka je dinamična," je izjavil. Nad številom bolnišničnih postelj namreč bedi posebna skupina na ministrstvu za zdravje, kapacitete so spremenljive. Fafangelova skupina in skupina na ministrstvu za zdravje bosta spremljali napovedi, in ko bosta presodili, da je stanje kritično in da je sistem res na robu, bosta predlagali prehod.

Samotestiranje bo v prvi fazi v vzgoji in izobraževanju namenjeno učencem, dijakom, študentom ob pojavu simptomov. V drugi fazi bo potekalo presejalno enkrat na teden.

Tretji ukrep: izolacija. "Če si bolan, ostani doma," je kratko povzel Fafangel. Če pa si bil v stiku z obolelo osebo, boš ravnal odgovorno in se izogibal stiku s populacijo, ki je tvegana za hud potek bolezni, je izjavil. Karanten ne bo.

Dogodkov in prireditev ne bodo prepovedali. Prepovedi so kontraproduktivne, je zatrdil Fafangel, ker se potem dogajanje preseli v "manj nadzorovane" prostore, virus pa se še vedno širi. V prvi fazi bodo pozvali osebe s tveganjem za hud potek bolezni, naj premislijo o udeležbi prireditev. Če se za to odločijo, naj posežejo po vseh zaščitnih ukrepih, kot so maske, cepljenje, varnostna razdalja. Organizatorji bodo pozvani, naj upoštevajo higienska priporočila NIJZ-ja. V drugi fazi bodo priporočila za organizatorje postala obvezna, treba bo med drugim prilagoditi število obiskovalcev.

Cepljenje v nobeni fazi ne bo obvezno, je dejal Fafangel.

Sklenil je z upanjem, da bomo z odgovornim ravnanjem celotno sezono ostali v prvi fazi. Konec sezone bo tudi konec posvetovalne skupine. Covid bo zatem že "vkomponiran" v zdravstveni sistem, naslednjo sezono ga bodo obvladovali tako kot druge nalezljive bolezni.

Ukrepi na prireditvah in dogodkih

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili tudi podrobnejša priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja okužb z novim koronavirusom na prireditvah in dogodkih. Priporočila, ki so jih na NIJZ-ju objavili na spletni strani, so razdeljena na dva scenarija. Prvi scenarij bo veljal, če bo prevladovala koronavirusna različica, ki se bo naglo širila v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne bo povzročala težjega poteka covida-19, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje.

NIJZ v primeru širjenja koronavirusne različice, ki bi povzročala težje oblike covida-19, priporoča omejitev števila obiskovalcev v prireditvenih prostorih, tako da je med obiskovalci mogoče ohranjanje razdalje 1,5 metra. Foto: BoBo
NIJZ v primeru širjenja koronavirusne različice, ki bi povzročala težje oblike covida-19, priporoča omejitev števila obiskovalcev v prireditvenih prostorih, tako da je med obiskovalci mogoče ohranjanje razdalje 1,5 metra. Foto: BoBo

Po prvem scenariju osebam, pri katerih obstaja tveganje za težji potek covida-19, udeležbo na množičnih dogodkih odsvetujejo, še posebej če potekajo v zaprtih prostorih. V primeru udeležbe posameznikom svetujejo uporabo zaščitnih mask, vzdrževanje medosebne razdalje in cepljenje proti covidu-19.

Vzdrževanje čim večje medosebne razdalje svetujejo tudi vsem drugim udeležencem in delavcem na prireditvi oz. dogodku. Med drugim so priporočeni pogosto umivanje ali razkuževanje rok in uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Na prostem uporabo mask priporočajo le, ko ni mogoče zagotoviti zadostne razdalje med udeleženci. Ob tem svetujejo, naj se posamezniki prireditve udeležijo le, če so zdravi.

Če je dogodek v notranjih prostorih, organizatorje pozivajo k stalnemu in učinkovitemu zračenju. Priporočajo tudi brezstično poslovanje. Pred koncem vsakega dogodka in po njem je treba očistiti oz. razkužiti vse površine, s katerimi so bili obiskovalci v neposrednem stiku – naslonjala za roke, vrata, kljuke, pulte in druge površine.

V primeru širjenja koronavirusne različice, ki bi povzročala težje oblike covida-19 v tako velikem deležu, da bi brez dodatnih ukrepov nastopila preobremenitev zdravstvenega sistema na vseh ravneh, bi začel veljati drugi scenarij. Tudi v primeru drugega scenarija osebam, pri katerih obstaja tveganje za težji potek covida-19, udeležbo na množičnih dogodkih odsvetujejo. Ob tem svetujejo še omejitev števila obiskovalcev v prireditvenih prostorih, tako da je med obiskovalci mogoče ohranjanje razdalje 1,5 metra. Takšna razdalja naj bo med obiskovalci tudi v času prihoda na prireditev in odhoda s prireditve.

V primeru ponudbe hrane in pijače se odsvetuje samopostrežba hrane. Organizatorji naj zagotovijo čiščenje in razkuževanje sanitarij vsako uro oz. glede na število obiskovalcev.

Alojz Ihan. Foto: Zajem zaslona
Alojz Ihan. Foto: Zajem zaslona

Ihan: Cepljenje je še vedno najboljši samozaščitni ukrep

"Cepljenje je bilo že od konca leta 2020, ko je bilo uvedeno, najpreprostejši, najučinkovitejši samozaščitni ukrep proti težji obliki bolezni covid-19," je na novinarski konferenci povedal Alojz Ihan in dodal, da je bilo v prvem obdobju cepljenja, dokler nismo vsi prišli v stik z virusom, bodisi prek cepiva ali okužbe, cepljenje "absolutno smiselno za kogar koli".

"Koristi prvega cepljenja proti okužbi so tisočkrat dokazane, ne gre samo za klinične študije proizvajalcev cepiv, gre za to, da je bilo medtem razdeljenih že več kot 12 milijard cepiv, velik del razvitega sveta ima elektronske zdravstvene kartone, Slovenija žal še ne, in iz teh elektronskih zdravstvenih kartonov, ki obsegajo stotine milijonov zapisov, se da krasno primerjati usode cepljenih in necepljenih," je nadaljeval Ihan.

Po njegovih besedah se "zelo dobro vidi", da so bili cepljeni v neprimerno boljšem položaju kot necepljeni, ki imajo veliko večje posledice zaradi okužbe s covidom-19, tako akutne kot dolgotrajne, ki se šele zdaj odkrivajo. "Pri vseh drugih zdravstvenih težavah med cepljenimi in necepljenimi ni razlik, to je preverjeno na stotinah milijonov zdravstvenih kartonov, ne moremo govoriti, da cepljenje kakor koli značilno povzroča večjo pogostost nekaterih bolezni ali pa celo več smrtnosti, ker to preprosto ni res, če ne verjamemo stotinam milijonov zdravstvenih kartonov, potem pač ne verjamemo civilizaciji," je izpostavil.

Omikron stvari obrne na glavo

S prihodom omikrona se je marsikaj spremenilo. "Cepimo še vedno s prvim vuhanskim cepivom, omikron je drugačen virus, zato cepljenje še vedno zelo dobro preprečuje večje zbolevanje, ne učinkuje pa na to, da bi preprečevalo okužbe," je pojasnil Ihan.

Infektologi, imunologi in epidemiologi vedo, da je najpomembnejši prvi stik z novim povzročiteljem bolezni. "Po tistem prvem stiku se naredi imunski spomin in potem je bolezen mnogo blažja, seveda je bilo tudi nekaj sreče z omikronom, saj bolezen ni blažja samo zato, ker smo vsi že imeli ta prvi stik, pač pa tudi zaradi narave omikrona," je nadaljeval.

"Študije jasno kažejo, da starejši od 60 let s cepljenjem še vedno močno pridobijo, njihove hospitalizacije so vsaj od tri- do petkrat manj pogoste v zvezi z omikronom, kot če se ne bi cepili," je poudaril in dodal, da to velja le, če so se cepili v zadnjih šestih mesecih.

Postaran imunski sistem

Zato priporočajo cepljenje za starejše, tako Ihan, saj se cepljenje s "starim vuhanskim cepivom še vedno splača". "Splača se z osebnega vidika, ker imajo postaran imunski sistem, to je biološko dejstvo, nekako od 35. leta naprej se nam imunski sistem začne starati, slabše se odziva na nove povzročitelje bolezni, tega pri sebi ne občutimo," je pojasnil.

"Cepivo počasnost imunskega sistema pri starejših imenitno nadoknadi, zato so že vuhanska cepiva zelo učinkovita proti težjemu poteku bolezni, seveda pa od novih cepiv, ki bodo kombinirana, se pravi vuhanska + omikron, pričakujemo, da ne bodo zgolj preprečevala težje bolezni, ampak tudi prenos okužbe, tako kot prva cepiva proti začetnim različicam bolezni," je sklenil Ihan in dodal, da bodo nova kombinirana cepiva, če bodo odobrena, na voljo v septembru.

Tatjana Lejko Zupanc. Foto: Zajem zaslona
Tatjana Lejko Zupanc. Foto: Zajem zaslona

"Imamo učinkovita zdravila, a nujna je tudi odgovornost ljudi"

Tatjana Lejko Zupanc je poudarila, da se je v dveh letih in pol bistveno spremenilo veliko stvari, tudi znanje o tem, kako bolezen nastane, kako se prenaša, kakšni so dejavniki tveganja za težji potek, kakšen je klinični potek in kako lahko z zdravili nanj vplivamo. Dodala je, da zdaj strokovnjaki poznamo tudi zaplete, so pa še "malo šibki" pri dolgem covidu, kar pa bodo tudi popravili.

"Glede zdravljenja imamo kar nekaj pomembnih orodij, uspeh vsega pa je odvisen od števila bolnikov," je dodala in pojasnila, da morajo biti ljudje, ki imajo izrazite dejavnike tveganja za težek potek bolezni, in tudi vsi drugi odgovorni do sebe, kar pomeni, da če vedo, da sodijo v tvegano skupino, naj se tudi odgovorno vedejo (cepljenje, maske, distanca ...). "Zdravilo je učinkovito, če je dano dovolj zgodaj. Kar pa zadeva zdravljenje, imamo na voljo nekaj terapevtskih možnosti, ki preprečijo napredovanje bolezni v težko obliko. Ta hip uporabljamo zdravilo rendisivir, ki se daje tri dni in prepreči napredovanje bolezni do te mere, da bolniki ne potrebujejo ne kisika, ne hospitalizacije in ne aparatov. V kratkem bomo dobili še eno zdravilo, ki je kombinacija dveh protivirusnih zdravil. Zdravilo se bo dajalo v domačem okolju in ima le malo stranskih učinkov, težava pa je, da ima kar nekaj součinkovanja z drugimi zdravili, ki se presnavljajo prek jeter, ampak tudi pri tem imamo orodja, s katerimi lahko to preverimo," je pojasnila možnosti zdravljena covida-19 v primeru težjih oblik.

V primeru faze 2 prerazporejanje kadrov, ukinjanje nenujnih zadev

"Prehod v fazo 2 je odvisen od tega, koliko bodo zasedene enote intenzivne terapije, pri čemer ne bi smeli pozabiti na neznanko, ki vedno zaplete situacijo pozimi. To je gripa.
Kar zadeva izvajanje programa zdravljenja, imamo navodilo, da programi potekajo enako kot doslej in da zdravstvo zagotavlja nemoteno aktivnost. To trenutno ni težava, če pa bomo prešli v fazo 2, pa se bo treba ozreti, kako pridobiti dodatni kader, kar pomeni prerazporejanje kadrov in ukinjanje kakih nenujnih zadev," je še dejala.

Tadej Ostrc. Foto: Zajem zaslona
Tadej Ostrc. Foto: Zajem zaslona

Ministrstvo bo navodila predstavilo prihodnji teden

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc, ki je predstavil pogled ministrstva na predlagane ukrepe oz. priporočila. "Dokumentacijo smo, tako kot preostala javnost, na MZZ dobili danes. Ustanovili smo koordinacijsko skupino, ki jo bo preučila; predvidoma prihodnji teden sledi novinarska konferenca, kjer bodo navodila podrobneje predstavljena. V stiku smo tudi z resornimi ministrstvi, ki jih tovrstne usmeritve zadevajo – težimo k temu, da se covid umesti v vsakodnevno življenje in da bomo z virusom normalno živeli," je dejal.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V sredo potrjenih 1233 okužb

Po 778 PCR-testih in 6021 hitrih antigenskih testih je bilo v sredo potrjenih 1233 okužb z novim koronavirusom. Po oceni NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 18.376 aktivnih primerov okužb, kar je 388 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1195, kar je 53 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev pa je trenutno 868, kar je 19 manj kot dan prej.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo skupno hospitaliziranih 238 bolnikov s potrjeno okužbo. Od teh se jih je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih zdravilo 77. Na intenzivnih oddelkih je bilo s potrjeno okužbo skupno 17 bolnikov, 11 zaradi covida-19.
S covidom-19 ni umrl noben bolnik.