Van Rompuy in Barroso ali Sarkozy in Merklova? Kdo je 'prvi par' Evropske unije? Foto: EPA
Van Rompuy in Barroso ali Sarkozy in Merklova? Kdo je 'prvi par' Evropske unije? Foto: EPA
Zastava
Za 27-terico je eno natežjih let. Se je iz svojih odločitev kaj naučila? Foto: EPA

Načrtno zunanja ministrica Evropske unije ni oseba s preveč poudarjeno politično preteklostjo in predsednik Evropskega sveta nima posebnih možnosti, da bi nadigral ključne akterje. Trenja med prvim stalnim predsednikom in predsednikom Evropske komisije izhajajo že iz sloga, pri čemer predsednik komisije kljub simpatičnim pristopom van Rompuya deluje veliko bolj dinamično. Kaos na medinstitucionalni ravni je v letu 2010 za Bruselj prinesel leto ponovnega odkritja moči in vpliva posamičnih držav članic, saj sta ob pomanjkanju resne voditeljske alternative žezlo v svoje roke vzela nemška kanclerka in francoski predsednik.

Po umiku rotirajočih predsedstev Unije je belgijski zunanji minister Steven Vanackere, ki je v drugi polovici leta predsedoval svetu ministrov, zanje postavil vlogo koordinatorja, pri čemer je tekmujoče institucije Unije označil za močnejše. Belgija je sicer že od pomladi brez vlade.

Kako zavarovati evro?
Na zadnjem zasedanju voditeljev Unije so sklenili vzpostaviti poseben mehanizem, s katerim bodo države članice druga drugi zagotavljale stalno pomoč in obvezo za stabilnost evroobmočja. Pri tem so potrdili tudi predlagano spremembo Lizbonske pogodbe, ki bo tako dobro leto po uveljavitvi dobila novo manjše določilo, ki pa naj bi po mnenju državnikov predstavljal pomemben korak za evro, saj pravijo, da so pripravljeni storiti vse, da bi zavarovali valuto.

Razprave o prihodnosti ne rešujejo zdajšnjih težav, ki pa kar kličejo po dejavnejšem, ostrejšem ukrepanju, omenjajo se nadaljevanje zbliževanja na področju gospodarskih politik ter predvsem fiskalna konsolidacija in konvergenca. Pomemben vidik je tudi vzpostavitev skupne evropske diplomatske službe, kar naj bi prineslo krepkejši, enotnejši pečat evropske sedemindvajseterice v tretjih državah in pri nastopu do strateških partnerjev oziroma konkurentov, kot so Rusija, Kitajska ali Indija.

Prerivanje za ugledna mesta
Sliši se dobro, a poenotenja na področju zunanje politike še zdaleč ne zaznavamo. Vzpostavljanje diplomatske službe je potekalo v znamenju bitk za prevlado med članicami in institucijami Unije, tudi Slovenija je bila v prvi pošiljki diplomatov neuspešna, sama bitka med institucijami oziroma posamezniki, ki jih poosebljajo, pa še ni prinesla jasnega in enoznačnega odgovora na vprašanje, kdo navzven predstavlja Unijo.

Mir in sreča
Od božiča do novega leta
Z upanjem na upanje.

Zadnje letošnje politično sporočilo iz Bruslja se tako glasi kot haiku, njegov avtor pa je predsednik Unije.